fbpx

Már egy kevés fogyás is csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Egy asztalon egy tálban egészséges zöldségek, brokkoli, paprika, paradicsom, cukkini, mellette egy tányéron croissan, amit egy hölgy kezével elutasít.

Az elhízás veszélyes lehet. Ha nem tudjuk, hogy hány centi a derékkörtérfogatunk vagy mennyi a BMI-indexünk, könnyen utána járhatunk az interneten és találhatunk olyan kalkulátort, amely alapján egyszerűen kiszámíthatóvá válik, hogy milyen a testalkatunk, azaz a normál testsúlyúak vagy az elhízottak táborába tartozunk-e.

A súlyfelesleg magában hordozza a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Igaz, hogy a diabétesz kialakulását a genetika és a családi halmozódás is fokozza, azonban hiába meghatározott genetikailag egy-egy betegség, mi magunk is sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

Kutatások igazolják, hogy már parányi, mindössze 5 százalékos testsúlycsökkenés is mérsékelheti, illetve megakadályozhatja a cukorbetegség létrejöttét. A megfelelő testsúly elérésében pedig segítségünkre lehet a tápanyagokban gazdag étrend és a rendszeres testmozgás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában javarészt – mintegy 50 százalékban – az elhízás tehető felelőssé. Azonban már kismértékű életmódváltással is jelentős súlyt adhatunk le, rendszeres testmozgással és a megfelelő étrenddel pedig elérhetjük az ideális testsúlyt is. A fogyókúra önmagában azért nem jó megoldás, mert az csak ideig-óráig hatásos, ha visszaállunk a korábbi életvitelünkre, akkor minden valószínűség szerint elveszítjük az elért eredményt, sőt akár újra hízni fogunk.

Mindig az életmódváltásra kell tehát törekedni és nem szabad hinnünk a csodaszerekben, hiszen egészséges diétáról akkor beszélhetünk, ha mozgunk is és mellette egészségesen étkezünk.

A cukorbetegség elkerülése érdekében nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk a testsúlyunkra és évente legalább egy alkalommal elmenjünk egy laborvizsgálatra, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden rendben zajlik a szervezetünkben és egészségesek vagyunk.

Akinek rendszeresen magas a vércukorszintje, gyakrabban ellenőriztesse, és törekedjen az ideális testsúly elérésére, hiszen már egy kisebb mértékű fogyás is csökkenti ezt az értéket, ezzel pedig elkerülhetővé válhat a cukorbetegség. Ha pedig nem leszünk cukorbetegek, nem alakulnak ki a szövődmények sem.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.