fbpx

A köldöknek is lehet szaga?

Egy fiatal nő félmeztelenül áll, két kezét a hasára teszi, kilátszik a köldöke.

Alapesetben nem kellene, hogy szaga legyen a köldöknek, mert ha tiszta és gondozott, egyáltalán semmilyen illatot nem áraszt magából. Azonban nemcsak az alapvető higiénia hiánya okozhatja a szagos köldököt, hanem fertőzések és más egyéb betegségek is. Mutatjuk is, melyek ezek.

A köldöknek megvan a maga ökoszisztémája, tanulmányok is beszámolnak arról, hogy mintegy 60 baktériumfaj éldegél a köldökben. Ezek el is szaporodhatnak és ilyenkor már lehet kellemetlen szaga a köldöknek. Milyen anyagokat szeretnek ezek a bacik? Például az olajat, az elhalt bőrt, a szennyeződéseket és a verejtéket. A megfelelő higiéniával és a köldök rendszeres tisztításával azonban elkerülhetjük, hogy kialakuljon ez a kellemetlen állapot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A köldök rossz szagát más is okozhatja. Ilyen például a candida gomba okozta fertőzés. Ez a gombafaj nagyon szereti a meleg, sötét és nedves környezetet. A köldök pedig egy kedvelt terep ezen gombafajok számára, főleg, ha nem megfelelő a higiénia.

Ilyen gombafertőzés nem túl gyakori, a leggyakrabban cukorbeteg személyek szenvednek a candida gombától. Ez a betegség csökkenti az immunrendszer védekezőképességét és így gyakrabban alakulnak ki különféle fertőzések. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a candida gomba más tüneteket is produkál, akár gennyet, lázat, bőrpírt vagy a bőr elszíneződését.

A köldökben ciszta is nőhet, amely kifakadva szintén kellemetlen szagot áraszthat magából, hiszen sárga folyadékkal „árasztja el” a köldököt. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha már nem boldogulunk a kialakult ciszta vagy más fertőzés leküzdésével. Akkor is érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, ha láz és bőrpír is megjelenik, illetve, ha a köldök gennyezni kezd. A bőrgyógyász különféle gyógymódokat, gyógyszereket írhat fel, amelyek nagyon hatásosak a probléma megszüntetésében.

A köldökünket szappannal vagy tusfürdővel is megtisztíthatjuk. Mindig töröljük szárazva, mivel a nedves környezet kedvez a gombák és a baktériumok elszaporodásának.

  1. Csiba Laszlo

    Üdv nekem valami fekete van a köldökömbe de kihuznin nem tudom es iszonyat büdi 🙁

  2. Major Erzsébet

    Nekem 2 hónap alatt 2 műtétem volt az első amivel mentem köldöksérv volt , aztán találtak felnyitáskór még 4 sérvet ,tehát az egész hasam felvan vágva , ezt 1 honapra rá követte 1 másik műtét merthogy 1 x azt mondták tályog , aztán 2 X
    mondásra ciszta lett a háló és a hasfal közé amit másként nem lehet eltávolítani csak műtéttel . Kérdeztem a hálót nem fogadta volna el a szervezetem ? válasz a következő volt : nem mert akkor gennyes váladék folyna és lázas lenék de nem volt egyik sem . megműtöttek ismét , na kipucoltak mindent , mostmár jó lesz , hát sajnos ugyanúgy az has bevan keményedve és fáj nem kibírhatatlanul de fáj . Mi lehet az okozója ? Ismét műtétre kell számítanom ? van más megoldás , hogy ez a bekeményedés és fájdalom megszüntethető legyen ? van rá akár antibiótikum vagy altarnativ gyógymód ? Nagyon szeretném megúszni a műtétet mert már 3 x van felvágva a teljes hasam . Előre is köszönöm a választ .

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük