Cigarettafüstöt fúj ki szájából egy férfi, a mellette lévő hölgy orrán ruhacsipesz van.

A dohányzás nagyon káros az emberi egészségre, hiszen több ezer mérgező anyagot tartalmaz. A belélegzett és letüdőzött cigarettafüst minden szervet és szövetet károsít. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a kilélegzett cigarettafüst – amely az emberi testre, az otthoni tárgyakra és felületekre is kerül – rendkívül veszélyes. Az expozíció számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a máj- és tüdőkárosodást, a lassabb sebgyógyulást, de még a hiperaktivitást is.

A kilélegzett cigarettafüst okozta károsodások már akár egy hónap múlva bekövetkeznek, és az egészségügyi károsodások az idő előrehaladtával egyre csak romlanak, erősödnek. Ezzel kapcsolatban vizsgálatokat is végeztek. A kutatók szerint már két hónap múlva inzulinrezisztenciát és az immunrendszer kifáradását lehet kimutatni.

A kilélegzett cigarettafüst leginkább az agy és a máj egészségét károsítja. A májnak kulcsfontosságú szerepe van a máj méregtelenítésében és annak egészségi állapotának fenntartásában. Az agy és az idegrendszer egészsége döntő fontosságú minden testi funkcióhoz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A veszély minden olyan helyen leselkedhet ránk, ahol előttünk dohányoztak. Még ha mi nem is élünk ezzel a káros szenvedéllyel , minden olyan hely potenciális veszélyt jelenthet számunkra, ahol a tárgyakat cigarettafüst járja át és lengi körül. Ezek a tárgyak olyannyira átitadónak a cigarettafüsttel, hogy még a legerősebb tisztítószereknek is ellenállnak. Ezek idővel reagálhatnak a környezeti levegőre és karcinogén, potenciális veszélyes vegyi anyaggá alakulhatnak.

Azt eddig is tudtuk, hogy a dohányzás mennyire káros az egészségre. A dohányzás többek között rákot, szívbetegséget és stroke-ot okozhat. Minden szervet károsít, de még az ínysorvadásért is felelőssé tehető. A passzív dohányzásról is mindenki tudja, hogy mennyire károsan hat az emberi egészségre. Most már azzal is tisztában vagyunk, hogy a kilélegzett cigarettafüst, amely a bőrre kerül, szintén nagy veszélyeket hordoz magában. Talán nem véletlenül tiltották be a dohányzást a vendéglátóhelyeken. Hiszen – mint a mostani cikkből is kiderült – a cigarettafüstös tárgyak és felületek sem veszélytelenek. Egy mód van a betegségek elkerülésére. Ha nem dohányzunk vagy ha sürgősen leszokunk róla.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*