Orvosi kanálfű, azaz kanalas zsázsa.

Az orvosi kanálfű (Cochlearia officinalis) elsősorban az Északi-tenger partjain lelhető fel. A gyógynövény örökzöld, húsos levelei kanál alakot öltenek, innen is kaphatta a nevét. A gyógynövény a keresztesvirágúak családjába tartozik. Enyhén illatos, tömött fürtökben álló virágai vannak, melyeknek szirmai 6-7 mm hosszúak. A növény virágai mézillatot árasztanak magukból. A növény levelének olyan az íze, mint a zsázsának, talán ezért hívták egyes helyeken kanálzsázsának vagy kanalas zsázsának.

A gyógynövény hatóanyagokban rendkívül gazdag, ugyanis vannak benne ásványi anyagok és vitaminok. Különösen C-vitaminban nagyon gazdag. Ezen kívül megtalálható még benne mustárolaj-glikozid és kéntartalmú illóolaj is.

A gyógynövény a nedves talajt és a napos, félárnyékos helyet kedveli. A magját kora tavasszal, de akár nyáron is el lehet vetni. Palántát is nevelhetünk belőle, majd kiültethetjük a növényt a végleges helyére. A gyógynövényt csak egyszer kell elvetni, a következő évben már elszórja a magjait, így gondoskodik a szaporodásáról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényt skorbutfűnek is nevezik. Azért, mert az orvosi kanálfűben rengeteg C-vitamin található, amely a skorbut, vagyis a C-vitamin-hiány miatt kialakult betegség ellen nagyon hasznos. A tengerészek előszeretettel használták ezt a gyógynövényt, hogy ne alakuljon ki náluk hiánybetegség. A gyógynövény egyéb elnevezései: skorbutfű, kanálfű.

Az orvosi kanálfű hatóanyagai közé tartozik a glukozinolátok, a flavonoidok, a mustárolaj és a C-vitamin. A gyógynövény emésztésserkentő és vízhajtó hatásokkal rendelkezik. Lehet használni húgyúti fertőzésre, májgyulladásra, epegyulladásra, skorbut megelőzésére, bőrirritációra, köszvényre, de ízületi gyulladást is kezelhetünk a segítségével.

Az orvosi kanálfű fertőtlenítő hatással rendelkezik és serkentőleg hat az anyagcserére. Fokozza a máj- és a veseműködést, enyhe hashajtó hatással is rendelkezik. Tavasszal is gyakran kortyolgathatjuk a gyógynövényből készült teát, mivel vértisztító hatása van. Reumás panaszaink is megszűnhetnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

A gyógynövényből készült főzet étvágyjavító, vízhajtó és emésztésserkentő hatásokkal bír. Enyhíti a gyomorpanaszokat, illetve a reuma és a köszvény sok esetben kellemetlen és fájdalmas tüneteit.

A levelekből borogatást is lehet készíteni. Ilyenkor a leveleket kicsit össze kell nyomkodni és a fekélyes testrészre kell helyezni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*