fbpx

A vízhajtó közönséges falgyom

Közönséges falgyom (Parietaria officinalis) virágos hajtásai.

A csalánfélék családjába tartozó közönséges falgyom (Parietaria officinalis) németül az üvegfű elnevezést kapta meg, ugyanis előszeretettel tisztítottak a növény hamujával üvegeket és edényeket. Ezzel az akár egy méter magasra is megnövő, évelő, júniustól októberig virágzó növénnyel csak Európában találkozhatunk, hiszen csak itt van az élőhelye. A növény szereti a nedves és tápanyagokban gazdag talajt, és főleg ligeterdőkben és parlagokon éldegél, de a falakra is könnyedén felkúszik. Innen ered a falgyom elnevezés is.

A közönséges falgyom egyéb elnevezései: falifű, romfű. A gyógynövény Magyarországon őshonos, de fő elterjedési területe Közép- és Dél-Európa. A növény elősorban a köves és sziklás helyeket, a romokat, az üde gyomtársulásokat és a szurdokerdőket kedveli.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény akár az egyméteres magasságot is elérheti, levelei lándzsa formát öltenek és akár a tíz centiméteres nagyságot is elérhetik. A levelek ép széllel rendelkeznek, áttetszőek és pöttyök tarkítják azokat. A virágok bogernyőkbe tömörülnek. A levelek tövében helyezkednek el, négytagúak és zöld színben pompáznak. A növény a nyári hónapok kezdetén, azaz júniusban kezdi bontogatni csodaszép szirmait, és egészen az ősz első hónapjáig, azaz szeptemberig gyönyörködhetünk bennük. A virágai a levelek hónaljában, csomókban nyílnak. Négytagú virágai mindössze 1-2 mm nagyságúak. levelei nagyok, 8-10 centiméteresek és hegyesek, sötéten erezettek.

A gyógynövény virágos hajtását használják fel gyógyászati célokra. A virágos hajtások hatóanyagokban rendkívül gazdagok, hiszen van bennük cseranyag, keserűanyag, gyanta és glikozid is.

Ma csak elvétve találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel teakeverékekben. Legfőképpen vizelethajtónként és sebkezelőként használhatjuk a közönséges falgyomot.

Nemhibába kapta meg ez a növény a falgyom elnevezést, ugyanis nem igazán tekintenek rá gyógynövényként, mindössze egy haszontalan növényt láttak mindig is benne. Azonban mindig is akadtak olyan füves emberek, akik minden növényben meglátták a csodát, így a közönséges falgyomot is alkalmazták húgyúti fertőzésekre, de hólyag- és vesekövet is kezeltek a segítségével. A növényből főzetet is készítettek, amelyet aztán vízhajtásra és a reuma kellemetlen tüneteinek enyhítésére használtak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük