fbpx

Rettegés, avagy mi is az a klausztrofóbia?

MR-vizsgálatra tolnak be egy szőke hajú hölgyet.

A klausztrofóbia extrém félelmet takar valamilyen kis térrel szemben. Az egyén bezártságérzetet tapasztal meg, és nagyon retteg, hogy a kis térből nem vezet ki semmilyen menekülési útvonal. A klausztrofóbia nem más, mint egy szorongásos zavar, ami hajlamos az ebben a fóbiában szenvedő embereket a pánik érzéséig is elsodorni.

Mikor és hol jelentkezik klausztrofóbia? Például repülőgépen, liftben, autóban, metróban, szállodai szobában. Ha valaki nem szeretne a fóbiája rabja lenni, akkor próbáljon ki olyan módszereket, amelyek segíthetnek ennek a betegségnek a leküzdésében. A megoldásokról olvashat a mostani cikkben.

A viselkedésbeli változások sokat segíthetnek a klausztrofóbia leküzdésében. Hozzáértő szakemberek szerint ha olyan helyzeteket teremtünk, ahol tudjuk, hogy van kiút, akkor minél több olyan szituációban kell a beteg személynek részt venni, amivel úgymond gyakorolhatja a klausztrofóbiához hasonló szituációkat.

Vannak olyan gyakorlati alkalmazások, például a kognitív viselkedésterápia, amely segít a gondolkodás és a viselkedés megváltoztatásában, átformálásában. Gyakran nevezik a kognitív viselkedésterápiát deszenzitizációnak is, hiszen a cél a félelem leküzdése.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A klausztrofóbia során jelentkezhet egy nagyfokú páni félelem és szorongásérzés, ami gyakran jár együtt nehézlégzéssel. Ilyenkor az agyban csökken az oxigén szintje, ami megakadályozza a tiszta és világos gondolkodást. Éppen ezért ajánlják pszichológusok is a légzőgyakorlatok elsajátítását, mert ez oxigénhez juttatja a szervezetet és csökkenti a klausztrofóbiás pánikroham kialakulását.

A klausztrofóbia ellen a másik megoldás a meditáció lehet, hiszen ez segít összerendezni a gondolatokat és leküzdeni az intenzív félelmet. A meditáció csökkenti a stresszhormon szintjét a szervezetben, így ez csökkenti a pánik és a szorongás kialakulásának az esélyeit.

Kutatások igazolják, hogy a klausztrofóbia kialakulásának esélyét jelentősen megnöveli a magnézium alacsony szintje a szervezetben. A stressz is kimeríti a szervezet magnéziumraktárait, márpedig ez egy nagyon fontos ásványi anyag, hiszen szerepe van a hormontermelésben, illetve a stresszhormon szintjének csökkentésében is.

Klausztrofóbia esetén nagyon fontos a stressz csökkentése. Ebben segítségére lehetnek az adott személynek egyes gyógynövények, például a citromfű vagy az orbáncfű, a B-vitaminok pedig segítenek fenntartani a normális fizikai és mentális funkciókat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük