fbpx

Szeresd a szívedet: 5 dolog, ami a szívnek öröm

Egy egészséges szívért – ami erősen és rendszeresen ver – mindenkinek célzottan tennie kell valamit. Lehet ez egy kardioedzés a sportstúdióban, vagy a napi séta a szabadban. A sportos szívvédelmi lehetőségek mellett léteznek még egész más viselkedési módok is, amelyekkel a szívünket egész nap folyamán boldoggá tehetjük. Ezek ráadásul olyan szórakoztatóak és jókedvre derítenek, hogy szívesen vesszük fel őket az egészségtudatos szokásaink közé.

Nevetőroham

Aki sokat, hangosan és szívből nevet, az nemcsak a hasizmát edzi, hanem a szív izmait is. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy egy jó vígjáték, amin könnyesre nevetjük magunkat, a nevetéstől rázkódó testre ugyanolyan hatással van, mint egy 20 perces kemény aerobic. Átmozgatva, karcsún és a legjobb hangulatban – szív, mit kívánsz többet?

Kedvenc dalok hallgatása

A kedvenc dalok ismerős hangjaira lazítani egy tökéletes módszere a természetes értágításnak. A kedvelt dallamok pozitív érzéseket keltenek, amelyek a szívet és az agyat egyformán ellazítják, és a véredényeket is tágítják. Ezáltal csökken a vérnyomás, miközben a hangulat fokozódik. Szívből jövő köszönet ezért a zene ajándékának.

Narancsillat belégzése

Ha a narancs tiszta illóolaja illatosítja a levegőt, akkor a friss gyümölcsös illat élénkíti a szellemet és erősíti a szívet. Tudományos vizsgálatokban kimutatták, hogy azok az emberek, akik szívesen és gyakran veszik körbe magukat narancsillattal, jobb szívegészségnek örvendenek. Ennek az illatos összefüggésnek az oka abban rejlik, hogy a kellemes illat közvetlenül az agy érzelmi központjára (limbikus rendszer) hat, és ott a dopamin (antistressz-hormon) elválasztását serkenti.

Képszerű megnyugvás

A munkahelyen mindig legyen helye egy fotónak a családról és a szeretett partnerről. Mert aki a pillantását, amikor csak szeretné, a szeretettei boldog arcán nyugtathatja, az teljesen automatikusan kikapcsol. Az ismerős emberek látványa gyengéden és finoman összhangba hozza a szívet és az agyat. Itt a veszélyes szívbetegségeknek nincs már esélyük.

Áfonyalé nassolása

Trendi italból a szív tudományosan vizsgált védőitaláig rövid útja volt a finom áfonyalének. Szigorúan ellenőrzött tanulmányokból kiderült, hogy az áfonyalé rendszeres fogyasztásától minden szív vidámabban dobog. Ennek okaként a kutatók a bizonyítottan vérkeringést fokozó hatását feltételezik ennek a felségesen gyümölcsös természetes orvosságnak.

Összegzés: Aki minden alkalmat kihasznál arra, hogy rázkódjon a nevetéstől, hogy a kedvenc zenéjét hallgassa, narancsillatot szippantson, áfonyalevet igyon és a szerettei fotóját nézegesse, az sejti, hogy min múlnak a valóban fontos szívügyek.  A legjobb recept a szívnek: örülni és élvezni az életet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük