Orvos mutat a kezében egy számítógépes grafikai ábrázolást a májról.

A zsírmájbetegséget a rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás is okozhatja. Nyilván gyermekek esetében szó sincs ilyesmiről. Akkor miért szenvedhetnek 8 év alatti gyermekek ebben a betegségben? Ennek egyik oka az egészségtelen életmód. Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy szoros összefüggés van a gyermekkori elhízás és a fiatalkorban jelentkező májproblémák között. A tanulmány arról is beszámol, hogy azoknak a három év alatti gyermekeknek, akiknek az átlagosnál nagyobb a derékkörtéfogatuk, nagy valószínűség szerint nyolc éves korukra zsírmájbetegségben fognak szenvedni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elhízás nem csupán májbetegséget okozhat, hanem felelőssé tehető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért, illetve más jellegű anyagcsere-betegséget is okozhat. Sokan nem ismerik a zsírmájbetegség kockázatait. Egyszerűen fogalmazva ilyenkor túlzott zsír jelenléte figyelhető meg a májban és körülötte, ami gyulladáshoz vezethet, ez pedig májkárosodást okozhat. A zsírmájbetegség sokáig tünetmentes, így nagyon nehéz felismerni a betegséget. Ezért nevezik csendes gyilkosnak ezt a betegséget, hiszen komoly betegségek – májcirrózis és májdaganat – is kialakulhat a zsírmájbetegségből. Azonban mindez elkerülhető, ha a szülők komolyan veszik gyermekük egészségi állapotát.

A gyermekkori elhízás majdnem ötven százalékkal növeli meg a zsírmájbetegség kialakulásának kockázatát. Sajnos a máj állapotát – az ALT májenzimet – szinte csak felnőttkorban vizsgálják. Pedig az ALT-szint emelkedése mutatja, ha a máj károsodik. A kutatók azt találták, hogy az elhízott gyermekek esetében is emelkedést mutat a májenzim szintje.

Ezek a kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy mennyire fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekük egészséges táplálására. Az egészséges táplálkozási szokásokat már kisgyermekkorban meg kell tanítani, így a gyermeknek teljesen természetes lesz, ha friss zöldség és gyümölcs kerül minden egyes nap az asztalra és nem fogja azt fanyalogva eltolni magától, mert helyette édességet és egyéb egészségtelen nassolnivalót enne. Ha egy gyermek egészségesen táplálkozik, kevés az esélye az elhízásnak, így elkerülhetővé válik a túlsúly és az elhízás negatív egészségügyi hatásaival való szembesülés is. Fontos, hogy a gyermeknek ne adjunk feldolgozott élelmiszereket és lényeges, hogy a gyermek aktív, egészséges életmódot folytasson. Természetesen ehhez a szülőknek kell példát mutatnia.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*