A diabétesz kialakulása és megelőzése

A cukorbetegség megelőzése érdekében korlátozzuk a finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

Az emberi szervezet általában körülbelül 96.500 kilométer véredénnyel rendelkezik. Ha ezeket az ereket mind egymás mellé tennénk, majdnem háromszor keríthetnénk vele körbe a Földet. Néhány véredényünk olyan vastag, mint egy filctoll, mások pedig csak olyan vékonyak, mint egy hajszál. Mindezek a véredények létfontosságúak az egészségünk szempontjából, mivel oxigént és tápanyagokat szállítanak minden egyes sejthez. Ezen kívül gondoskodnak arról, hogy elszállítsák a sejtekből az anyagcsere melléktermékeit.

A diabétesz eltömíti az ereket

A 2-es típusú diabétesz pusztító betegséggé fejlődhet, mivel a véredények fokozatos eltömítésével jár, és így már nem garantált a tápanyagok szállítása, illetve a káros anyagok elszállítása. Ha a diabétesz kontrollálatlanul zajlik le, végül oda vezethet, hogy az egész vérkeringési rendszert blokkolja, és további betegségek léphetnek fel, mint például szív- és érrendszeri betegségek, neurológiai károsodások, látásvesztés és szexuális diszfunkció.

A hasnyálmirigy kimerítő munkája

Minden alkalommal, amikor cukrot veszünk magunkhoz vagy olyan élelmiszert eszünk, amely cukorrá bontódik le, emelkedik a vércukorszintünk. Ez arra készteti a hasnyálmirigyet, hogy inzulin hormont válasszon el. Az inzulin a cukorral együtt cirkulál az egész érrendszerben, és közben egyfajta kulcsként funkcionál, amely a sejtfelszínen lévő receptorokat nyitja. Ezáltal kerül a cukor a vérből a sejtekbe. Az inzulin feladatai:

  • a vércukorszint csökkentése;
  • a cukor rendelkezésre bocsátása az energiatermeléshez, illetve a raktározáshoz a sejtekben.

A túl sok cukor diabéteszt válthat ki

A diabétesz azáltal alakulhat ki, hogy a szervezet állandóan több cukorhoz, illetve finomított szénhidráthoz jut, mint amennyit hasznosítani képes. Így a hasnyálmirigyet arra kényszeríti, hogy egyre több inzulint termeljen és szabadítson fel. Ez végül oda vezet, hogy a hasnyálmirigy már nem képes elegendő inzulint termelni, hogy a cukoráradatot ellensúlyozza, és a sejtek inzulinrezisztenssé válnak. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet, amely erősen megnöveli az érrendszer eltömítésének kockázatát.

Tippjeink a diabétesz megelőzésére

  • Olyan sportág rendszeres űzése, amely felépíti, illetve megőrzi az izomtömeget. Az izomszövetben a felesleges vércukor glikogén formájában raktározódik.
  • Rendszeres mozgás: minél többet mozgunk a nap folyamán, a sejteknek annál több cukrot kell elégetniük az energianyeréshez.
  • Az édesített italok, péksütemények és hasonló, finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának korlátozása, illetve mellőzése.
  • Magnéziumban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása, mint pl. barna rizs, spenót, nyers mandula, mogyoró és dió. Ezek jelentősen csökkentik a diabétesz kialakulásának kockázatát.