fbpx

A hajfesték mérgez

Fodrászatban egy hölgy haját festi egy fodrász.

Huszonéves koromban én is előszeretettel festettem a hajamat mindenféle hajfestékkel. Egyetlen célom volt csupán, átalakulni és szebbnek lenni. Szerencsére ez a hóbortom nem tartott sokáig, mert mindig is elborzasztott az a sok kémiai anyag, ami a hajfesték dobozán olvasható.

Hamar meggyőztem magam, hogy a szervezetemnek nincs szüksége arra a rengeteg vegyi anyagra, melyeket a hajfestékek tartalmaznak. Eltelt néhány hónap és egyre inkább ott motoszkált bennem a „kisördög”, hogy valamit mégiscsak kezdenem kell az ősz hajszálaimmal, mert ilyen állapotban nem maradhat a hajam. Sokáig keresgéltem az interneten, közben kiismertem a gyártók módszereit, hogyan próbálják „átverni” az embereket. Biohajfestéket adnak el, amelyben PPD van, gyógynövényes hajfestékként árusítják és egészségesnek tüntetik fel a termékeiket, mert nincs benne ammónia, de minden más vegyi anyag, például hidrogén-peroxid igen.

Már teljesen el voltam keseredve, amikor találkoztam egy henna hajfestéket bemutató oldallal. Néhány évvel ezelőtt is lehetett már jó minőségű hennát venni, de ma már nagyon színes a kínálat. Kipróbáltam és nagyon elégedett vagyok. A hajam sem hullik, ami nem volt jellemző a kémiai hajfestékek használatakor. Lehet, hogy ezek sokkal szebb színeket produkálnak, de valójában ártalmasak az egészségre. Ma már nem érdekel, ha a hennának nincs ezer színváltozata, számomra az egészség sokkal fontosabb. Az egészségem győzött a hiúságom felett, méghozzá kiütéssel. Most pedig nézzük, miért olyan veszélyes a kémiai hajfesték.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az emlődaganat és a hajfesték

Kutatások igazolják, hogy a vegyi anyagokat tartalmazó hajfestékek hozzájárulhatnak az emlőrák kialakulásához. Ilyen szempontból a legveszélyesebbnek a fekete színű bizonyult. Azok a nők, akik rendszeresen használnak hajfestéket, 9 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek mellrákban, mint a hajfestéket mellőző nőtársaik.

Rákkeltő és az endokrin rendszert is roncsolja

Ezek a hajfestékek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek negatívan hatnak az endokrin rendszerre és még a rákos megbetegedések kockázatait is fokozzák. A rezorcin nevű vegyület nemcsak pajzsmirigybetegségeket okozhat, de a vörösvértestek működésére is negatívan hat, nem beszélve az idegrendszeri károsodásról.

Az 1-naftol nevű vegyi anyag is okozhat rákot, emellett negatívan hat a tüdő és a bőr egészségére. A rákos megbetegedésekért felelőssé tehető a hajfestékekben található formaldehid és az ammónia is.

A henna a legjobb alternatíva, hiszen semmilyen rákkeltő anyagot nem tartalmaz, emellett még a fejbőrre is pozitívan hat és a hajszálakat is táplálja.

 1. Kunné Szilvia

  Jó napot kívánok!

  Pár éve próbálom kerülni a vegyszereket tartalmazó hajfestékeket.
  Olyat találtam, amiben az említett káros anyagok közül “csak” hidrogén-peroxid található.
  A fent említett anyag mennyire káros a szervezetre?
  Évekig hennával festettem a hajam, de sajnos az enyém már ősz, ezért ha be is fogta a növényi festék két lépésben, egy mosás után már egyáltalán nem olyan színű volt, mint elsőre, sőt…

  Köszönöm.

  1. Kedves Szilvia,
   a Khadi növényi hajfestéket próbálta már? 100%-ban természetes, és tapasztalatom alapján jól fedi az ősz szálakat, jobban mint a korábbi vegyszeres festék…

    1. Középszőke, sötétszőke. De növényi hajfestésnél szabály, hogy a saját hajszínnél világosabbra nem lehet festeni.

   1. Az igazság

    Mostmár mindjárt a levegő is rákot okoz, istenem aztán ha a henna nem működik rákenik a rendes hajfestéket és csodálkoznak hogy a fejből sebes lesz, mert nem ért a hajfestéshez egyik sem, az se aki ezt írta ha már erről beszélünk mi minden okoz rákot, akkor mindjárt semmit se lehet enni és inni sem.

    1. Nem a levegő rákkeltő hatásáról volt szó, hanem veszélyes vegyi anyagokéról… A növényi hajfesték teljesen jól működik, és sebes fejbőrt biztosan nem okoz, ellenkezőleg, óvja és ápolja, táplálja a hajat.

 2. Kocsis Józsefné

  Én használtam a Khadit, nagyon jól befedte a teljesen ősz hajamat, azonban a járvány előtt, azaz év elején már nem tudtam beszerezni. Azóta Hennát használok, nagyon macerás, 2 órát rajt hagyom ezután mosom le. Havonta kell. De a kémiait már 15 éve nem használom, mert kihullott tőle sok hajam.

 3. Nekem speciel pont a Hennatol lett sebes a fejem.
  Leegette a fejborom es honapokig viszketett, begyulladtak a mirigyeim, tele volt dudorokkal a fejem.

  1. Valószínű nem a hennától, hanem a hennához kevert valamilyen szintetikus anyagtól. Meg kell nézni a használt termék összetételét. Sajnos árulnak olyan hennának csúfolt termékeket, melyek egy sor vegyi anyagot tartalmaznak, és ezek bizony komoly bőrallergiát tudnak okozni. Tiszta terméket kell használni, amibe nem kevertek semmi veszélyes vegyületet.

 4. Balázsovics-V.Mária

  Szintén henna hajfesték port használok.Két lépéses módszerrel fedem el az ősz hajszálakat,így érem el a legsötétebb barna árnyalatot.Valoban nagyon macerás,viszont az eredmény mindent felülmúló.A festési technika is idővel rutinossá válik,tanulható!
  Khadi hajfesték porral kezdtem,de sajnos aki ősz hajszálakat is fest,annak elég költséges,mert rendszeres használatot igényel.Hosszas keresgélés után találtam egy másik henna hajfesték port,mely minőségileg akár még jobbnak is mondható mint a Khadi!
  Rendszeresen beszerzem ismerőseinknek,így aki ezt a fórumot olvassa és érdekli,keressen engem privátban,szívesen segítek!

  1. Minden hajfesték rendszeres használatot igényel, ha ősz szálakat festünk, feltételezve, hogy nem áll meg a hajunk a növésben. 🙂 Havi 1x használom csak a tövekre, egy doboz 3 festésre elég így. Nem mondanám költségesnek.

  2. Szia. Melyik hennát használod haj festésre. Nagyon érdekelne. Nekem is probléma a normális haj festék! Köszönöm

 5. Én sajnos három hetente és két lépéses festéssel,mert csak így eredményes a szín és olyan sok hajam van,hogy 1/2 csomag elkel csak a tövekre .

 6. Blaho Alexandra

  Én hivatalos herbáriában vettem évekkel ezelőtt henna festéket, ezt hozta ki a pikkelysömört, ami azota is velem van.

 7. Szeretnem megtudni mi a weboldal ahol meg lehet rendelni a khadi es a henna hajfesteket.
  Koszonettel;Ilona.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük