fbpx

A mosószappanként is funkcionáló orvosi szappanfű

Az orvosi szappanfű (Saponaria officinalis) virágai fehérek vagy fehéres-rózsaszínűek, amelyek bogas fürtöt alkotnak és nagyon illatosak.

A szegfűfélék családjának egyik oszlopos tagja az orvosi szappanfű (Saponaria officinalis). Kedveli az ártéri ligeteket, a vízparti gyomtársulásokat, de útszéleken és vízpartokon is találkozhatunk vele. A gyógynövényt népiesen habzófűnek is nevezik. Ezt az elnevezést azért is kapta, mivel a növény gyökerében olyan anyagok találhatók, amelyek vízzel érintkezve habzanak és mosásra is teljesen alkalmasak. Régebben is felfedezték ezt a pozitív tulajdonságát az emberek, így gyakran alkalmazták a gyökér kivonatát mosószappanként. Emiatt sokáig termesztették is, hiszen nagyon hasznos gyógynövénynek tartották. Az orvosi szappanfű elsősorban Európában és Nyugat-Szibériában őshonos.

A gyógynövénynek ujjnyi vastag gyöktörzse van, amiről sok-sok vékony gyökér ágazik el. Szára elérheti az ötven centimétert. Levelei lándzsaformát öltenek, 8-10 centiméteresek, átellenes állásúak és három ívelt ér bordázza azokat. Virágai fehérek vagy fehéres-rózsaszínűek, amelyek bogas fürtöt alkotnak és nagyon illatosak. Az orvosi szappanfű júliustól egészen szeptemberig bontogatja csodaszép szirmait. Toktermése van, amelyben sok-sok apró mag található.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény vörös színű gyökerében a szaponinok és flavonoidok találhatók, de szénhidrátokat is tartalmaz. Főzetét erős nyálkaoldó szerként használják, de orvosolnak vele reumás fájdalmakat, illetve tisztító és vizelethajtó hatását is ismerte a népgyógyászat.

A gyökérben található hatóanyagok miatt már az ókorban is gyakran használták, elsősorban fekélyeket, sömört és a leprát kezelték vele. A középkorban a légúti megbetegedések egyik kiváló ellenszereként hasznosították. És milyen igazuk volt, hiszen az orvosi szappanfű olyan hatóanyagokban bővelkedik, amelyek elősegítik a légutakban letapadt nyák elfolyósítását és ennek felköhögését.

A népi gyógyászat szerint a gyógynövény a reumás panaszokat is enyhíteni tudja. Mivel kiváló nyálkaoldó és köptető, ezért a régebbi korokban fontos köhögés elleni szer is volt.

A gyógynövény évelőágyások, fűszer- és gyógynövénykertek közkedvelt növénye, de illatos virágai a lepkéket is a kertbe csalogatják. Az orvosi szappanfüvet nagyon könnyű nevelni. Kedveli a meszes vagy semleges talajt, illetve a jó vízáteresztő képességű talajban érzi jól magát igazán. Szereti a napsütést. Fő kártevői a csigák.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük