Daganat az egyik vesén.

A vesével méltatlanul keveset foglalkozunk. Igazából csak akkor szentelünk ennek a páros szervnek nagyobb figyelmet, ha már gondok vannak, és különféle tünetek jelzik, hogy problémák vannak a működésével. A veserák éppen úgy veszélyezteti a nőket, mint a férfiakat.

A vese bab alakú szerv. Egyik kiemelt feladata, hogy kiszűrje a mérgező anyagokat a vérből. Amikor túl sok méreganyag halmozódik fel a szervezetben, akkor a vese sem tudja maradéktalanul ellátni a feladatait.

A veserák több minden miatt is kialakulhat. Első helyen a dohányzás áll. Ha valaki abbahagyja ezt a káros szenvedélyt, jelentősen csökkentheti a veserák kialakulásának a kockázatait. A kockázati tényezők között szerepel még a túlsúly, de a magas vérnyomás is jelentős kárt tehet a vesék működésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A veserákban szenvedő betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tünetek megjelennek, fokozódnak, mivel a veseráknak a kezdeti szakaszban nem igazán vannak jellemző tünetei.

A betegségről képet adhat egy egyszerű laborvizsgálat is, de pontos diagnózist csak ultrahangos és MR-vizsgálat adhat.

A veserák tünetei sajnos nem a kezdeti stádiumban jelentkeznek. Ha gyakran fáj a dereka, vagyis annak mindkét vagy egyik oldala, akkor elképzelhető, hogy a veséivel lesznek gondok. Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, az is lehet, hogy csak vesegyulladása van, amit szintén feltétlenül kezelni szükséges.

A veserák másik szembetűnő jele lehet, ha vér jelenik meg a vizeletben. Természetesen ebben az esetben sem kell a legrosszabbra gondolni, mivel a húgyúti fertőzés is produkálhat ilyen tünetet. Viszont mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, aki különféle vizsgálatokra küldi majd el, hogy a kezelés is minél hamarabb elkezdődhessen és szövődmények se alakuljanak ki.

A veserák tünetei meglehetősen változatosak. Megjelenhet a fáradtság, az étvágytalanság is, de a megmagyarázhatatlan fogyás is a tünetek skáláját színesíti. Ez utóbbi gyakran jele sok más rákos betegségnek is.

A vese a folyadék egyensúlyát tartja karban a szervezetben. Amennyiben a vese megbetegszik, úgy nem tudja ezt a munkáját elvégezni, ami a vérnyomás emelkedésével jár együtt.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Ez év elején mütöttek,szerencs joinulatu volt.

  2. Három ismerősömnek volt vesefaganata, akiket meg is műtöttek. Kettő felépült, egy meghalt. Egyik sem dohányzott és egyik sem volt túlsúlyos. Mind egészséges életformát vezetett.

  3. Pásztor László

    Egyetértek Zsolt hozzászólásával, az én környezetemben is van néhány ilyen eset. Amit még hozzátennék: kár, hogy mindig csak a dohányzást emelik ki, amikor baj van (bár az egyik legrosszabb “szokásunk”) a boltokban vásárolt élelmiszerszemétről kevés szó esik! Valószínű, nem sokak érdeke…..

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*