fbpx

A tüdőrák kockázati tényezői

Egy fehér köpenyes orvos kezével egy imitált tüdő képét tart.

A tüdőrák kialakulásának kockázatait számos tényező megnövelheti. Ide tartoznak az életmódbeli, a környezeti és a személyes tényezők egyaránt. Mutatjuk is hogyan tudunk ezeken módosítani, hogy csökkentjen a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Az életmódbeli tényezőkön mi magunk tudunk csak változtatni, akár már ezek kiiktatásával is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a betegséget. Ide tartozik a dohányzás, hiszen mintegy 80 százalékban hozzájárul a tüdőrák kialakulásához, a leszokás pedig csökkenti a kockázatokat.

Bizonyos táplálkozási tényezők is ronthatják az esélyeket. Kutatások igazolják, hogy azok a dohányosok, akik béta-karotinban gazdag ételeket fogyasztanak, fokozottabban ki vannak téve ennek a betegségnek. Az alkoholfogyasztás és a vörös hús szintén fokozhatja a tüdőrák kialakulását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A személyes kockázati tényezőkhöz sorolhatjuk a családi halmozódást, azaz a genetikát. Ha a családban vannak olyan személyek, akik ebben a betegségben szenvednek, akkor nagyobb esélyünk van rá, hogy nekünk is szembe kell néznünk vele. Nem feltétlenül alakul ki, de jóval nagyobb az esély így, mintha nem lenne a családban tüdőrákkal küzdő személy.

Az életkor előrehaladtával jelentősen megnő a tüdőrák kockázati tényezője. Egyes betegségek is hajlamosíthatnak erre, akár a krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy a TBC, azaz a tuberkulózis.

A tüdőrák kialakulásában a környezeti tényezők is kiemelkedő szerepet játszanak. Számos olyan anyag létezik ugyanis, amelyek növelik a tüdőrák kockázatát, ilyen lehet a nikkel, az azbeszt, illetve az arzén. Szintén fokozza a kockázatokat, ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol ki van téve ezeknek az anyagoknak és még mellette dohányzik is.

A levegő szennyezettsége kis mértékben ugyan, de szintén ront az esélyeinken – ez a kültéri és a beltéri szennyezettséget is magába foglalja.

Ha szeretnénk elkerülni ezt a rettegett betegséget, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy csökkentsük a kockázatokat.

  1. Sporttal: jóga, úszás, biciklizás, aerob edzés, futás, stb. Fokozatoan növelni az ismétlésszámot, távot.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük