Ebszőlő csucsor (Solanum dulcamara) termése és virága egy növényen.

Az ebszőlő csucsor latin neve Solanum dulcamara. A solanum kifejezés a latin solumen szóból származik, amely vigasztalást, megnyugtatást jelent. Ez arra utal, hogy az ebszőlő csucsor nemcsak egyszerű gyógynövényként funkcionál, hanem a fájdalmak csillapítására lehet elsősorban alkalmazni. Fájdalomcsillapító hatását az ebszőlő csucsorban lévő vegyületek (szteroid alkaloid, glikozidok) okozzák, amelyek érzéstelenítik a fájdalmas testrészt, így tompítva a kialakult, már-már elviselhetetlen fájdalmat.

A gyógynövény egyéb, népies elnevezései: kutyabogyó, vízi ebszőlő, kesernyés csucsor. Boszorkányos gyógynövénynek is nevezik, mert a régebbi korokban a gyógynövényekkel gyógyítók, akiket előszeretettel neveztek boszorkányoknak, olyan betegségeket orvosoltak ezzel a gyógynövénnyel, mint például kelések, duzzanatok vagy kiütések. Ez a gyógynövény nagyon kedveli az ártereket és mocsarakat, de ligetekben és patakok mentén is gyakran előfordul.

A gyógynövényt mind belsőleg, mind külsőleg lehet alkalmazni, használni. Külsőleg be lehet vetni herpesz elmulasztására, ekcémára, neurodermitiszre vagy pikkelysömörre. A növényben található szteroid szaponinok csökkentik a bőrben a gyulladásos anyagok képződését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényből készülhet borogatás, amely az ekcémás vagy éppen pikkelysömörös bőrt képes megnyugtatni. Forraljon fel 2,5-3 deciliter vizet majd adjon hozzá 2 grammnyi gyógynövényt, pontosabban ebszőlő csucsor szárat. Főzze azt 10 percig, majd szűrje le. Készítsen a főzetből borogatást, amelyet akár egy órán keresztül is rajta hagyhat a kezelendő testfelületen.

Az ebszőlő csucsorral kapcsolatban kutatás is folyt. A kutatás vezetői azt vizsgálták, hogy mennyire hatásos ez a gyógynövény az ekcémás tünetek enyhítésében, megszüntetésében. A kutatásba negyven olyan személyt vontak be, akik krónikus ekcémában szenvedtek. A kísérleti személyeket három héten keresztül olyan kenőccsel kezeltek, amely ebszőlő csucsor kivonatát is tartalmazott. A javulás már egy hét múlva jelentkezett. A tünetek már hét nap múltán is 40 százalékkal javultak, három hét után ez az eredmény 60 százalékra változott. A kísérleti idő letelte után a vizsgált személyek húsz százaléka teljes, míg harminc százalékuk részleges javulásról számolt be. Ez alapján valóban elmondható, hogy ez az érdekes gyógynövény valóban vigaszt és megnyugvást hozott az ekcémától szenvedő betegeknek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*