fbpx

Érdekességek az agyról

Egy szürke háttér előtt fiatal nő két kezét összetéve tartja a fejét, fejére imitált agy montírozva.

Amikor arról van szó, hogy óvjuk az egészségünket, akkor nemcsak a testi egészségre gondolunk, az agyunkra is, amire vigyázni kell és megfelelően táplálni szükséges, hiszen nélkülözhetetlen szerepe van az életünkben.

Az agynak is szüksége van tápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy még idősebb korunkban is jól működjön. Az egyik legjobb táplálék az agyunk számára a halak. Tanulmányok állítják, hogy az olajos halak nagyon hasznosak lehetnek, hiszen csökkenthetik az időskori elváltozásokat, amelyek felelősé tehetők az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásáért, mint például az Alzheimer-kór. Bebizonyosodott, hogy az olajos halak nemcsak a szív egészségét szolgálják, hanem pozitívan hatnak a kognitív funkcióra és a depresszió kellemetlen tüneteit is csökkenthetik.

Korábban volt egy olyan feltételezés, hogy az agyunknak mindössze 10 százalékát használjuk, azóta bebizonyosodott, hogy ez nem egészen van így. Agyunk nagy része ugyanis akkor is működik és akkor is aktív, amikor tulajdonképpen semmi különöset nem csinálunk, azaz nem gondolkodunk és nem oldunk meg különböző feladatokat. Ráadásul az agyunk még akkor is elsajátít különböző képességeket, amikor nem is gondoljuk, hogy az adott tevékenység miatt fontos munkát végez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sokan nem értik, hogyha az agyunkban nincsenek fájdalomreceptorok, akkor miért is fáj a fejünk? Nos, ilyenkor valóban nem az agyunk, hanem a fejünk fáj. Az agy valóban nem érzékel fájdalmat, a fej fájdalmát a fejbőr és a nyak izmainak fájdalma okozza.

Megváltozhat az agyunk szerkezete és mérete? Erre határozott igennel válaszolhatunk. A gondolkodást és a memóriát fejlesztő tevékenységek hatással vannak az idegsejtekre, a működésükre és kommunikációjukra.

Az agy plaszticitása teszi lehetővé a tanulást. Ilyenkor a neuronok között új kapcsolatok alakulnak ki és ez lehetővé teszi az új információk tárolását. Az olyan agyi tevékenységek, mint például a sakkozás akár meg is növelhetik az agyi régiók méretét, de mindenféle tanulás és szellemi tevékenység jótékonyan hat az agyunkra.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.