fbpx

A daganatos tünetek figyelmen kívül hagyása férfiaknál

Prosztatadaganatot jelképező kék szalag egy csíkos nyakkendőn, mellette fonendoszkóp.

Sok férfi már csak akkor fordul orvoshoz, amikor túl késő. Hiába éreznek hónapokig fájdalmat, vagy hiába tapasztalnak testi változásokat, egész egyszerűen nem vesznek tudomást ezekről a szimptómákról, és már csak akkor mennek orvoshoz, amikor elviselhetetlen fájdalmak gyötrik őket. A szűrővizsgálatokat is elhanyagolja a férfiak jelentős hányada, pedig sok esetben a kezdeti stádiumban felfedezett daganatos betegségek még gyógyíthatók lennének.

A férfiak egy része nem foglalkozik azzal, ha vizeletürítési gondok gyötrik, mert azt a kornak tudják be. Még akkor is nehezen veszik rá magukat, hogy meglátogassák az orvost, ha vér jelenik meg a vizeletükben, pedig ez is egy figyelmeztető jel lehet. Ezek a tünetek a prosztatarák tünetei is lehetnek. Átlagosan hat hónapot késlekednek a férfiak, ez pedig olyan időpocsékolás, amelyet sajnos már sehogy sem lehet behozni.

A férfiak a herék vizsgálatát is elhanyagolják, pedig ezen testrészek önvizsgálata éppen olyan lényeges lenne, mint a hölgyeknek az emlővizsgálat. Amennyiben a herék mérete eltérő, vagy megnagyobbodtak, duzzadtak, az is okot adhat az aggodalomra. Csomó is kialakulhat a herékben. Az elváltozásokat elég felismerni, a diagnózis megállapításához azonban ultrahang vagy egyéb vizsgálatok szükségesek. Itt is nagyon nagy szerepe van az időnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bőrelváltozások is látszanak, de egyes férfiak még akkor sem mennek orvoshoz, ha szemmel is jól látható növekvő anyajegyük vagy más bőrelváltozásuk van. A férfiak nyáron kevésbé elővigyázatosak és nem igazán használnak naptejet, fényvédelem nélkül több időt is töltenek a napon, ami jelentősen megnöveli a bőrrák kialakulásának a kockázatát.

A rendszeres fogmosás nem elég, bizonyos időközönként az is fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a szájüregünket. Amennyiben fekély vagy seb alakult itt ki, azonnal fel kell keresni a fogorvost, hogy megnézze, nem rákos elváltozásról van-e szó. Egyes férfiak még akkor sem szívesen mennek fogorvoshoz, ha panaszuk van. Pedig a féléves szűrővizsgálat azért is nagyon hasznos, hogy a fogorvos időben észrevegye az esetleges elváltozásokat és a kezelés minél hamarabb elkezdődhessen.

1 hozzászólás

 1. Mészáros Antal

  DRÁMA !
  20 éven keresztül jártam menedzser szűrésre !!!
  A röntgen minden alkalommal negatív véleményt írt !
  Egy hónappal egy pulmunológus mellkasi CT-t javasolt !
  No ekkor derült ki hogy a tüdőmben daganatok vannak, melyet már kezelnek !
  VÉLEMÉNYEM ! Saját pénzemért min. CT -t csináltatni minden évben ! és Hozzáértő értékelje !!!
  Tessék okulni !!!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük