fbpx

A sáfrány mint egy új csodagyógynövény

Lila háttér előtt szárított sáfrány, mellette sáfrányvirágok.

A legújabb kutatások szerint a sáfrány nagyon hatásos lehet a mentális betegségek megelőzésében és kezelésében. Már a kínaiak és a perzsák is előszeretettel használták, hiszen ez a gyógynövény remek görcsoldó, köptető és fertőtlenítő hatással rendelkezik. Emellett afrodiziákumként is ismeretes, de nagyon hatásos a kognitív funkciók javítására is. A sáfrány sok mentális problémára jelenthet gyógyírt. Mutatjuk is, hogy melyek ezek.

Ez a különleges gyógynövény voltaképpen antidepresszánsnak is tekinthető, hiszen csökkenti a depresszió tüneteit. Ezt a hatását gyulladáscsökkentő, neuroprotektív és antioxidáns hatásának köszönhetjük.

Mivel a sáfrányt kézzel szedik, meglehetősen időigényes feladat a termesztése és a begyűjtése, ráadásul nagyon sokra van szükség belőle egy-egy adag gyógyító készítmény gyártásához, éppen ezért szerte a világon az egyik legdrágább gyógynövényként tartják számon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Értékes kutatások folytak azzal kapcsolatban, hogy a sáfrány javíthat-e az Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapotán. Az eredmények kecsegtetők, hiszen bebizonyosodott, hogy a sáfrány csökkentheti a kognitív károsodást az ebben a betegségben szenvedőknél, illetve egészséges személyeknél segíthet megelőzni a kognitív zavarok, illetve az úgynevezett agyi amiloid-plakk képzősének kialakulását. Ezeket a hatásokat leginkább az antioxidáns mivoltának köszönhetjük.

A sáfrány tehát nagyon hasznos lehet a depressziós tüneteket csökkentésében, az Alzheimer-kór enyhítésében, illetve a betegség megelőzésében. A kutatási eredmények arra is rámutatnak, hogy hatásos a szorongás oldásában is.

A sáfránykivonat hasznos lehet az életkorral összefüggő mentális károsodások kezelésében. Japánban már alkalmazzák Parkinson-kór, illetve emlékezetkiesés, valamint gyulladásos betegségek esetében.

A sáfrány egyik pozitív hatása még, hogy fokozza a nemi vágyat, nem hiába használták a perzsák afrodiziákumként a régebbi időkben.

Egy a csodás növény a megfázás és influenza kezelésére is rendkívül alkalmas. Ha tejbe áztatunk sáfrányt és a homlokunkat bekenjük bele, sokkal hamarabb lábalhatunk ki a megfázásából, legalábbis a hagyományos kínai orvoslás szerint.

A sáfrány ezeken kívül növeli a vitalitást és az energiaszintre is pozitívan hat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.