fbpx

A transzzsírok veszélyei

Hasábokra vágott sült krumpli zsírpapíron.

A transzzsírok sokféle betegség kialakulásáért tehetők felelőssé. Kutatások igazolják, hogy ezek az egészségtelen táplálékok, vagyis a transzzsírban gazdag ételek okozhatnak szívbetegséget, felelőssé tehetők a cukorbetegség kialakulásáért, de még az agy működésére is negatív hatást gyakorolnak. Számos tanulmány számolt már be arról, hogy a transzzsírok okolhatók többek között az Alzheimer-kór kialakulásáért is.

Az Alzheimer-kór egy alattomos betegség, mivel nemcsak az emlékezetben tesz kárt, hanem jelentős személyiségbeli torzulást is okoz. Egy idő után a beteg nem ismeri fel a környezetét, kiesnek az emlékei, és azt sem fogja tudni, hogy ő ki maga valójában. Elveszíti a beszédkészségét és az önálló életvitelre is képtelenné válik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A transzírokban gazdag táplálékok veszélyei

A transzzsírra mondhatjuk, hogy az ördögtől való. Megtalálható többek között a feldolgozott élelmiszerekben, amelyek sokkal veszélyesebbek, mint a természetes táplálékokban található transzszírok.

Kutatások sora igazolja, hogy mintegy 60 százalékkal nagyobb az esélye azoknak az embereknek a demencia kialakulására, akik életük során a transzzsírban gazdag táplálkozás szerint éltek.

Akkor is transzzsírt veszünk magunkhoz, amikor munka előtt beugrunk egy pékségbe, hogy péksüteményeket vásároljunk. A chips, a margarin, az édességek, a kekszek mind-mind tele vannak ezzel az egészségre oly káros összetevővel.

Ezek a transzzsírok már kisebb mennyiségben fogyasztva is károsak lehetnek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy néha napján ne bűnözhetnénk, de tudni kell, hogy a rendszeres transzzsírfogyasztás nemcsak azért veszélyes, mert károsan hat az agy működésére, hanem mert elhízáshoz is vezethet, mindemellett függőséget is okoz. Gondoljunk csak arra, amikor a gyermek megszereti az édességet és aztán már vágyik rá. De ez a felnőtteknél is ugyanúgy előfordulhat. Ezt a függőséget a termékekben lévő ízfokozók is elősegítik, amelyek szintén negatívan hatnak a testi és agyi egészségre.

Agyunk védelmében

Mit tehetünk annak érdekében, hogy az agyunk még akár nyolcvanévesen is fitt legyen? Nem lehet elégszer hangsúlyozni a testmozgás fontosságát. A rendszeres mozgással megelőzhetővé válik a kognitív hanyatlás, mint ahogyan az egészséges táplálkozás is segíthet az agyi egészség megőrzésében. Az agyat trenírozni szükséges, hogy sokáig egészséges maradjon. Ezt megtehetjük azzal, ha sokat olvasunk vagy keresztrejtvényt fejtünk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük