fbpx

A tüdőbetegségeket megoldja a cukor?

Tüdő sematikus ábrázolása.

A glükózzal kapcsolatban sok tudományos vizsgálat született már eddig. A legutóbbi kutatási eredmények azt sugallják, hogy az egyszerű cukor, glükóz befolyásolhatja az immunválaszt a tüdő környezetében. A tudósok terápiás lehetőséget látnak a cukorban a légúti betegségek leküzdésénél.

Évente egyre több ember küzd asztmával és más tüdőt érintő betegséggel. Ennek többek között a légszennyezettség is lehet az oka. Tudósok szerint a glükóz blokkolni tudja azokat a receptorokat, amelyek gyulladást keltenek – márpedig a gyulladás okozza a krónikus légzőszervi megbetegedéseket –, illetve a glükóz bizonyos légúti fertőzéseknél megkönnyítheti az immunválaszt.

A makrofágok fehérvérsejtek, amelyeknek az a fő feladata, hogy felismerje és elpusztítsa a potenciális kórokozókat és betolakodókat. A kutatók úgy gondolják, hogy ez sokkal hatásosabban működik glükóz jelenlétében. Ezeket a vizsgálatokat eddig csak egereken tesztelték, éppen ezért még semmilyen konkrétummal nem tudnak a tudósok bíztatni, hiszen humán kísérletekre is szükség van. Azonban úgy vélik, hogy a vércukorszint befolyásolása képes a makrofágok tevékenységére hatni, ami akár meg is gyógyíthat egyes tüdőbetegségeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az úgynevezett glükózterápiák talán alkalmasak lehetnének arra, hogy megszűnjön a légutakban kialakuló gyulladás.

A cukorterápia nem új keletű dolog. Régebben gyakran tettek kristálycukrot olyan sebekre, amelyeket nem lehetett összevarrni. A cukor megakadályozta a seb további fertőzését és elősegítette a gyógyulást, hiszen egyes feltételezések szerint antibakteriális hatással rendelkezik. A cukor hatására megszűnik a seb gennyesedése, a fertőzés elmúltával pedig a szövet regenerálódni, gyógyulni kezd.

Régebben nemcsak az antibakteriális hatása miatt használtak cukrot a sebekre, hanem azért is, mivel gyulladást is csökkent, illetve hatékonynak találták ödémával szemben is. Egyesek szerint nagyszerűen tisztítja a sebet, elősegíti az új szövetképződést és a sebgyógyulási időszakot is jelentősen lerövidíti.

A régebbi korokban más, különböző betegségeknél is alkalmazták a cukrot. Használták cukorbetegek személyeknél fekélyek kezelésére. Alkalmazták égési sebeknél, mellkasi fertőzéseknél. Használták még fertőzött, trauma okozta sebekre és fertőzött műtéti sebek kezelésére is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük