fbpx

Csontegészség és kalcium

Orvosi rendelőben egy férfi és egy női orvos állva vizsgál egy röntgenfelvételt, mellettük ül egy idős nő.

Az emberi szervezetnek alapvető tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Az egyik ilyen ásványi anyag nem más, mint a kalcium, amely a csontok egészségét biztosítja. Rendszeres fogyasztásával, bevitelével a csontritkulás is megelőzhetővé válik, amely nem csak az idősek és nem csak a menopauza szakaszába lépő nők betegsége.

A kalcium egy kulcsfontosságú tápanyag, ugyanis a szervezet szinte minden sejtje használ kalciumot, beleértve az idegrendszert, az izmokat és a szívet. A szervezet kalciumot használ a csontok és fogak felépítéséhez, ez az anyag segíti a vérrögképződés megakadályozását, de részt vesz az izmok összehúzódásában és a szívritmus szabályozásában is nagy a szerepe.

Amennyiben nem fogyasztunk olyan táplálékokat, amelyek kalciumot tartalmaznak, úgy a szervezet a csontokból használja fel azt a kalciummennyiséget, amely a normális sejtműködést tudja biztosítani. Azonban ez a csontok elgyengülését és csontritkulást okoz. A kalcium hiánya más gondokhoz is vezethet, ilyen például a hangulati zavar, az ingerlékenység, a szorongás, a depresszió és az alvászavar.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A csontritkulást néma gyilkosnak is nevezik, hiszen úgy veszít az ember a csont tömegéből, hogy a kezdetekben azt észre sem veszi. Majd amikor a csontok meggyengülnek, akkor a rendszeressé váló csonttörések hívják fel a figyelmet arra, hogy valami gond van a csontokkal, azok egészségével. A csontritkulás a második leggyakoribb probléma a nők, különösen a hatvan évesnél idősebb nők körében. A férfiak is ki vannak téve ennek a betegségnek, csak esetükben nem hatvan, hanem 65-70 éves kor körül kezdődnek ezek a gondok.

A kutatások azt mutatják, hogy a szervezet sokkal jobban fel tudja venni a kalciumot természetes forrásokból, mint mesterséges kiegészítőkből, de azért ezeknek a kiegészítőknek sem szabad elhanyagolni a hatékonyságát.

A kalcium gazdag forrásai közé tartoznak a sötétzöld leveles zöldségek, a tejtermékek, a halak, a tofu, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, a fokhagyma, a kalciummal dúsított narancslé és gabonafélék.

Amikor a csontritkulásról és a csontegészségről van szó, akkor önmagában a kalcium nem elegendő. Másfajta tápanyagokra is szükség van, ezek a következők: magnézium, K2-vitamin, D3-vitamin, foszfor, C-vitamin, B12-vitamin.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük