fbpx

Miért nem jó, ha magas a koleszterinszintünk?

Egy kék háttér előtt egy imitált érben koleszterin-lerakódás van.

A koleszterin nem egy ördögtől való valami. Erre a zsírszerű anyagra mindenképpen szüksége van a szervezetünknek, de ha túl magas a szintje, az már nem tesz jót nekünk, az egészségünkkel, különösen a szív és az érrendszer működésével. A koleszterint a táplálékok útján visszük be a szervezetünkbe és a máj is termel valamennyit.

Amennyiben az LDL-koleszterin szintje megemelkedik a szervezetben, az az erek falára tapadhat. Ez a hatás viszont nagyon kedvezőtlen, hiszen megnehezíti a vér áramlását. Amennyiben ez nem megfelelő, elzáródás is kialakulhat az erekben, illetve vérrög is képződhet, ami oka lehet a szívinfarktusnak és a stroke-nak.

Amennyiben az LDL-koleszterin szintje megemelkedik, plakkok képződnek az erek falán. Ezt nevezzük érelmeszesedésnek. Mivel ezek a plakkok egyre nagyobbak lesznek, egyre jobban szűkülnek az erek, ami csökkenti a véráramlást és fokozza a vérrögképződés kialakulását. Ez a folyamat nagyon sok panaszt és számos betegséget generálhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elzáródás okozhat mellkasi fájdalmat, de úgynevezett szívkoszorúér-betegséget is, ami megakadályozza, hogy az oxigénben gazdag vér eljusson a szívhez – ez viszont hozzájárulhat a szívrohamhoz. Amennyiben az agyba nem jut el az oxigénben gazdag vér, akkor ez kiválthatja a stroke kialakulását.

A koleszterinre az agynak és az idegrendszernek is szüksége van, hiszen segít az idegsejtek „fejlesztésében”. Hogyha azonban felesleg keletkezik belőle a szervezetben, akkor ez blokkolja az agyi ereket és jelentősen csökken az agy vér és oxigén ellátottsága. Ennek következménye pedig a stroke lehet, ami nagyon sok testi károsodást okozhat. A stroke következményei lehetnek többek között: beszédprobléma, nehezített mozgás, illetve a memória elvesztése. Ha nem is okoz stroke-ot a magas koleszterinszint, de megzavarhatja az agy működését, és olyan betegséget is generálhat, mint például az Alzheimer-kór.

A magas koleszterinszint érrendszeri károsodást is okozhat, de a cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető. Hiszen a glükóz ilyenkor szorosan kapcsolódik a lipoproteinhez, vagyis hosszú ideig a szervezetben marad, így azokra is veszélyes, akik nem cukorbetegek, viszont akik ebben a betegségben szenvednek, különösen figyeljenek oda a koleszterinszintjükre.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük