fbpx

Növényi alapú étrend és a depresszió

Friss zöldségek és gyümölcsök, csírák egy tányéron szépen összerendezve.

Több tanulmány is igazolja, hogy a gyümölcs- és a zöldségalapú étrend mennyire hatásos a depresszió leküzdésében. Naponta nyolc adagot kell legalább elfogyasztanunk ezekből a táplálékokból, hogy megteremtsük a pszichológiai jólétet. A legújabb kutatások is azt bizonyítják, hogy a zöldségek és a gyümölcsök beillesztése az étrendbe csökkenti a depresszió kockázatát és növeli a boldogság szintjét.

Egy kutatásba depresszióval küzdő embereket vontak be. A vizsgálat két évig tartott. A résztvevők naponta legalább nyolc adag zöldséget és gyümölcsöt kaptak. A jólét növelése szinte azonnal megtörtént. Összességében elmondható, hogy a kísérlet sikeres volt, hiszen huszonnégy hónap elteltével kivétel nélkül mindenkinél pozitív hatást tapasztaltak, vagyis a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása pozitívan hatott az érzelmi és a mentális egészségükre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

De miért is alakulhat ki depresszió az emberekben? Ennek több oka is lehet, de az egyik fő ok a nem megfelelő táplálkozásban rejlik. A nyugati étrend meglehetősen egészségtelen. Hiszen sok feldolgozott élelmiszert tartalmaz, amelynek magas a cukor- és zsírtartalma, ráadásul sok felesleges kalóriát is tartalmaznak. Ezek az élelmiszerek szorosan kapcsolódnak a depresszió kockázatainak növekedéséhez.

Ezzel szemben a zöldségek és a gyümölcsök nagyon is egészségesek, hiszen rendszeres fogyasztásuk hozzájárul a szívroham és a rákos megbetegedések kialakulásának csökkenéséhez, és most már egyre több vizsgálat azt is bizonyítja, hogy hatásukra a depresszió kialakulásának az esélye is nagymértékben lecsökken. Ennek az lehet a magyarázata, hogy ezek az egészséges táplálékok tele vannak antioxidáns vegyületekkel, amelyek szorosan kapcsolódnak az egészséges szervezet fenntartásához, ami már önmagában is fokozhatja az emberekben a boldogságérzetet.

A rendszeres zöldég- és gyümölcsfogyasztás nemcsak a depresszió kockázatait képes lecsökkenteni, hanem segít megakadályozni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a stroke-ot, illetve a daganatos megbetegedésket. A gyümölcsökben és zöldségekben sok antioxidáns vegyület megtalálható, amelyek segítenek megakadályozni a DNS-károsodást, mindemellett csökkentik a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, miközben fokozzák az immunrendszer működését és az érrendszeri egészséget.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük