fbpx

Okosító gyakorlatok

Emberi fejre applikált különféle tevékenységek, feladatok.

Az agyunk működése lelassulhat a kor előrehaladtával, de természetesen ennek nem kell így lennie. Most olyan tanácsokat olvashat, amelyekről nem is gondolta volna, hogy segítségünkre lehetnek abban, hogy karbantartsuk az agyunkat, az idegrendszerünket.

Lehet, hogy eddig nem tudta, de az agy serkentésében nagyon fontos szerepe van az érzékszerveinknek, pontosabban a látásnak, a hallásnak és a szaglásnak. Ha ezeket fejlesztjük, akkor ez az agyunkra is serkentőleg fog hatni.

Például amikor zuhanyozik, csukja be a szemét és csukott szemmel keresse meg a mosdószivacsot vagy a tusfürdőt, illetve a szappant. Azt is kipróbálhatja, hogy csukott szemmel mosakszik, mert ez is jó hatással van az agyra.

Az agyunkat akkor is fejleszthetjük, ha nem a megszokott, nem a domináns kezünkkel mossuk meg a fogunkat. Vegye abba a kezébe a fogkeféjét, amelyet csak ritkán szokott használni és mosson ily módon fogat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ahogy öregszik, úgy próbáljon mindig valami új feladatot csempészni a mindennapjaiba. Tudósok szerint ugyanis az agyi tevékenységet fokozza, ha aktívak maradunk idősebb korunkban is, de az agy számára az is fontos, hogy új dolgokat is kipróbáljunk, mert ha mindig a megszokottat csináljuk, ezzel nem állítunk neki kihívást. Például ha van kutyája és minden reggel leviszi megsétáltatni, akkor azt ne mindig ugyanazon az útvonalon tegye. Az agy hálás lesz, ha néha módosít az útvonalterven, és kicsit gondolkodni kell a napi rutinfeladatok elvégzése helyett.

Agyunkat úgy is edzhetjük, ha néha bizonyos dolgokat fejjel lefelé állítunk a lakásban. Az agynak szüksége van arra, hogy más metódusban próbálja értelmezni a színeket és a formákat.

Az agyunknak az is jót tesz, ha kicsit eltérően viselkedünk a megszokottól. Még az is jó lehet az agy számára, ha az esti vacsoránál más helyre és nem a megszokott helyünkre ülünk. Az agyunknak folyamatosan újabb és másabb kihívásokra van szüksége. Az agy nem mindig a megszokott dolgokra vágyik. A torna nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is nagyon jót tesz.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük