Orvosi füstike (Fumaria officinalis) virágai alulról fotózva.

Az orvosi füstike (Fumaria officinalis) nem csupán az európai emberek számára ismeretes, hanem Ázsiában is honos, ahol szintén felhasználják gyógyászati célokra. A füstikefélék családjába tartozó gyógynövény a küllemével azonnal felhívja magára a figyelmet, főleg akkor, ha nagy területeken, például kiskertekben vagy szőlőkben találkozunk vele. A levelei duplán is hármasan tagoltak, míg a levélszárnyai úgy virítanak már messziről is, mintha dér lepte volna be azokat. A virágai ugyan nem nagyok, mindössze 6-7 mm hosszúak, de halványrózsaszínű virágai – amelyek a tetejükön bíbor színben pompáznak – már messziről élénken virítanak. Az orvosi füstikét már az ókorban is ismerték. Igaz, akkor még nem diagnosztizálták a depresszió nevű betegséget, de sok esetben ezt a gyógynövényt alkalmazták azokon az embereken, akiket állandóan szomorúság gyötört vagy akik reménytelenül elkeseredettek.

Gyógyászati szempontból a föld feletti része értékes, az is csak szárított formában. A népi gyógyászat szerint ez a szépséges gyógynövény nagyszerűen csillapítja az epehólyag okozta görcsös fájdalmat, de a májbetegségeket is orvosolni tudja. A hólyagpanaszokat is csillapítja és még székrekedés esetén is megkönnyebbülést hozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az orvosi füstike nemcsak Európában, hanem Közép-Ázsiában is honos. Találkozhatunk vele szántóföldek szélén, de utak mentén is. A gyógynövény a köves helyeket szereti elsősorban.

A gyógynövényben olyan hatóanyagok vannak, mint izokinolin – alkaloidok, szerves savak és flavonoidok. Gyógyszerként a fumaria alkaloidok kivonatát alkalmazzák, amely az epekiválasztást szabályozza.

Teaként a szárított, virágzó hajtásrészeit használják fel. Enyhíti az epehólyag, az epeutak és a gyomor-bél traktus görcsös panaszait. Az ókorban is előszeretettel használták, legfőképpen vízhajtóként, székrekedés ellen és epegyógyszerként alkalmazták. Epegyógyító gyógynövény, talán ezért nevezik még epefűnek és földi epefűnek is.

A gyógynövény hatóanyagaiból kinyert fumársav észtert a pikkelysömör kezelésében és gyógyításában használják.

Hazánkban a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazta, például krónikus bőrgyulladás kezelésére, de a segítségével székrekedést is eredményesen orvosoltak.

A homeopátia számára sem ismeretlen ez a gyógynövény. Hatékonyan kezelnek vele ekcémás bőrbetegséget, de májműködési zavarokat is orvosolnak a segítségével.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*