fbpx

A vérszegénység néma tünetei

Vörösvértestek a vérben.

A vérszegénység egy komoly egészségügyi probléma. Ha valaki ilyen betegségben szenved, akkor általában egy ásványi anyag (a vas) és egy vitamin (a B12-vitamin) szintje alacsony a szervezetében.

Vérszegénység esetén a vörösvérsejteknek nem megfelelő az oxigénszállító képességük a szervezetben. A vérszegénységnek több formája is lehet, genetikailag is lehet örökölni, de általában a vas és a B12-vitamin hiánya váltja ki ezt a betegséget.

Vérszegénység esetén a szervezet nem termel elegendő hemoglobint – ez egy fehérje a szervezetben –, amely pedig a vörösvérsejtek megfelelő működéséhez szükséges. A hemoglobin miatt olyan szép a színe a vérnek. Amennyiben nincs elegendő vas vagy B12-vitamin a szervezetben, úgy nem termelődik elegendő hemoglobin, így egyes testrészek nem kapnak elegendő mennyiségű oxigént. Az agy is kevesebb oxigénhez juthat így hozzá, ami állandó zavartságot, bódultságot, sok esetben szédülést okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vérszegénység egyik kiemelkedő tünete a kimerültség. Ha valaki állandóan fáradtnak érzi magát és folyton sápadt, lehet, hogy nem fogyaszt elegendő vasban és B12-vitaminban gazdag táplálékot. Egy laborvizsgálattal könnyedén kideríthető, hogy szenved-e valamilyen ásványianyag- vagy vitaminhiányban. Az állandó fáradtság azért is veszélyes, ha hosszú távon jelen van az életünkben, mivel ez légszomjat és szédülést is okozhat. Ha nincs elegendő vas és B12-vitamin a szervezetben, akkor elegendő hemoglobin sem lesz, így nem lesz elegendő üzemanyag, azaz oxigén a test és az agy számára. Így azok működése zavart fog szenvedni.

Ha nincs elegendő oxigén a szervezetben, akkor nemcsak a test és az agy szenved oxigénhiánytól, de a bőr is. A vérszegény következő tünete tehát a bőr sápadtsága.

Amennyiben kevesebb a szervezet vörösvértest-tartalma, úgy a szív is sokkal nehezebben fogja ellátni a munkáját. A szív a normálisnál sokkal gyorsabban fog verni, dobogni, ezért aki vérszegénységben szenved, gyakran tapasztalhat mellkasi fájdalmat is. Sajnos a szabálytalan szívverés, a szívzörej, de akár még a szívet érintő komolyabb betegségek is bekövetkezhetnek, ha valaki vérszegénységben szenved. Azonban ez a betegség könnyedén orvosolható, amennyiben a beteg idejében felkeresi problémájával a háziorvost.

 1. Gonda Anita

  Én Crohn beteg vagyok 17 éves korom óta, most 43 vagyok. 5 műtétem volt 25 év alatt. Az utolsó élet mentő műtét volt, mert kilyukadt a bélfalam. A labor eredmény még mindig vérszegénységet mutat. Hiányzik a fél bél rendszerem. Ilyenkor mi a tehendő? A felszívódás már nem úgy működik, hiába pótolom.

  1. Kedves Anita.
   A csalángyökér tea sokat segít a vérszegénység kezelésében. Kúraszerűen 6 hétig napi egy pohárral kell inni, majd 4 hét szünet következik. Ha hosszabb időre abbahagyod, visszajönnek a tünetek, melyeket a külső vasbevitel ugyan enyhít, de nem old meg.
   Ha a 4 hetes szünet alatt nyírfalevél teát is iszol, nem rakódik le vesehomok. Sok sikert.

 2. Kedves Renata a csalanlevel tea nem megfelelo ? Mi a kulonbseg a csalangyokerhez kepest ? Hatasfokban csupan? A folyekony vaskèszitmènyek (Vital) sem szivodnak fel kellokeppen?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük