fbpx

Az alvást támogató és a szorongást enyhítő kamillatea

Egy pohár kamillatea, benne és körülötte kamillavirágokkal.

A kamillateát már az ókori Egyiptomban is ismerték és ki is használták pozitív egészségügyi előnyeit. A kamillateát mi is fogyaszthatjuk, ha nem tudjuk az idegrendszerünket máshogy lecsillapítani, mivel ez a tea pihentető hatással bír. Ezt a tulajdonságát az apigenin nevű vegyületnek köszönheti, amelynek közismert a nyugtató hatása.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a kamilla olyan pozitív egészségügyi hatásokkal rendelkezik, amelyeket a menopauzába lépő nők is kipróbálhatnak, ugyanis a kamilla csökkenti a depresszió tüneteit és elősegíti a mély és pihentető alvást is.

A kamilla olyan vegyületeket is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyek az enyhe szorongásos tüneteket is enyhíteni tudják.

Mivel a kamillatea javítani képes a máj glikogénraktározását és aktívan szerepet vállal a vércukorszint szabályozásában, így nagyon hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, illetve a kamillatea rendszeres fogyasztása akár még a cukorbetegség megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kamillateával kutatást is végeztek, ahol a részt vevő személyek nyolc héten át napi 3 csésze kamillateát kaptak elfogyasztásra. A vizsgálat befejeztével megállapításra került, hogy a kamillatea csodás hatásai kiemelkedőek, ugyanis csökkentette azoknak a markereknek a számát, amelyek a cukorbetegséget hivatottak jelezni, illetve javította a vizsgálati személyek glikémiás kontrollját és a vér lipidprofilját is.

A kutatások azt mutatják, hogy az emésztési gondokon is segíthet a kamillatea, ugyanis csökkenti a bél simaizmainak a görcsös állapotát, illetve rendszeres fogyasztása előnyös lehet azok számára is, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek. Savas reflux esetén is a segítségünkre lehet a kamillatea.

A gyomorfekély egy fájdalmas és nagyon kellemetlen betegség, amelynek kialakulásában nagy szerepe van a Helicobacter pylori nevű baktérium elszaporodásának. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a kamillatea csökkenti ennek a baktériumnak a számát, így jelentősen redukálja a gyomorfekély kialakulásának a kockázatait is.

A kamillateát mindig este fogyasszuk, ha a nyugtató hatásait szeretnénk kihasználni. Ha pedig cukorbetegségben szenvedünk, akkor a legjobb, ha étkezés után iszunk meg egy-egy csészével belőle.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.