Moldvai sárkányfű (Dracocephalum moldavicum) lila virágai.

A moldvai sárkányfűnek (Dracocephalum moldavicum) olyan kellemes és fűszeres illata van, mint a citromfűnek, de egyáltalán nem hasonlít erre a másik, nagyon is hasznos gyógynövényre. A sárkányfű az ajakosok családjába tartozó növény. Ajakos, lila színben pompázó virága körülbelül két centiméter hosszú. A virágok tömött álfüzérekbe rendeződnek. A virágai örvösen állnak, a levelei pedig fogazottak, fűrészesek.

Ez az egyéves, lágyszárú gyógynövény karószerű gyökérzettel rendelkezik. Szára a több mint egyméteres magasságot is elérheti. Lándzsás levelei akár 7 centiméter hosszúak is lehetnek. A moldovai sárkányfű virágai fehér vagy ibolyaszínben pompáznak. Népiesen nevezik még sárkányfőnek is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sárkányfű őshazája a Himalája és Szibéria, de a 16. században Európa is elkezdett foglalkozni a termesztésével. Ma már világszerte sok helyen találkozhatunk ezzel a gyógynövénnyel. A termesztésével akár otthon is megpróbálkozhatunk. A növény a száraz talajon is jól megél, habár öntözni is szükséges, hogy ne pusztuljon ki. A tavaszi hónapokban, márciusban és áprilisban szükséges elvetni a magokat. Körülbelül két múlva csíráznak ki az apró magvak. Amikor a növény megnő, támasztékot kell számára biztosítani, mert a szélben könnyedén eldőlhet. Kártevője nem igazán van a moldvai sárkányfűnek.

A gyógynövény magvaiból illóolaj is készül. A gyógynövényt jól szellőző, páramentes helyen kell szárítani. Az illóolaj görcsoldó, antiszeptikus és szélhajtó hatással rendelkezik. Mivel jó ízesítő hatása van, így gyakran találkozhatunk vele gyógyteakeverékekben. Ízfokozó hatással is bír, ezért ételek ízesítésére is gyakran használták a régebbi korokban.

Régebben bort is készítettek ebből a gyógynövényből, de nem volt ritka, hogy szörpöt főztek belőle. Természetesen ehhez más gyógynövényeket is hozzáadtak, például mentát.

Egyes gyógyteákat nemcsak azért fogyasztunk, mert gyógyító hatását szeretnénk kipróbálni, hanem mert valamilyen üdítő változatosságra vágyunk. Ilyen például a zöld tea, de a moldvai sárkányteát is lehet élvezeti teaként fogyasztani.

A sárkányfüvet használhatjuk fűszernövényként és gyógynövényként is. A moldvai sárkányfű görcsoldó, nyugtató és emésztésserkentő hatásokkal rendelkezik. A gyógynövény nagyon jól hat az emésztésre. Kitűnő étvágyjavító.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*