Szív alakú tálakban mindenféle zöldségek és gyümölcsök.

Nyilván azt már mindenki tudja, hogy a gyümölcsök és a zöldségek mennyire egészségesek. Mindössze napi 3-4 adag zöldség és gyümölcs javítani képes a szív egészségét és csökkenti a korai halálozás kockázatát. Ezek a táplálékok ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak az egészség és a táplálkozás szempontjából.

Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy naponta legalább 800 grammnyi zöldség- és gyümölcsfogyasztás szükséges ahhoz, hogy jelentős egészségügyi hatásokat érhessünk el, például hogy csökkentsük a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. De még a rákos megbetegedések ellen is eredményesen harcolhatunk, ha rendszeresen beépítjük az étrendünkbe a zöldségeket és a gyümölcsöket, melyek az idő előtti halálozási kockázatokat is jelentősen mérsékelni tudják.

A nyers zöldségfogyasztás általában alacsonyabb halálozási kockázattal van összefüggésben és szignifikánsabb is, mint a főtt zöldségek.

A napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás mintegy 28 százalékkal csökkenti a kardiovaszkuláris betegség kialakulásának kockázatát, a rák kockázata 13 százalékkal, míg a stroke kockázata 31 százalékkal csökken.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Miért tudják ezek a táplálékok megakadályozni a betegségeket? Többek között az antioxidáns hatásuknak köszönhető a betegségmegelőző hatásuk. Számos zöldség és gyümölcs tele van töltve antioxidánsokkal, amelyek segítenek megakadályozni a DNS-károsodást és segítenek megelőzni a különféle, súlyos betegségeket.

A keresztesvirágú zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyeket glukozinolátoknak nevezünk, ezek pedig a rák elleni küzdelem részt vevő enzimek aktiválásához szükségesek.

A gyümölcsök és a zöldségek szintén serkentik az egészséges, természetes módon előforduló bélbaktériumok növekedését, ami tovább támogatja az immunrendszert.

A kutatók úgy vélik, hogy egészségünk szempontjából vannak értékesebb zöldségek és gyümölcsök. Gyümölcsök közül kiemelkedő hatással bír az alma, a körte és a citrusfélék, mint például a citrom, a lime, a narancs vagy a grépfrút. Míg zöldségek közöl a legegészségesebbek a keresztesvirágúak, mint például a brokkoli, a karfiol és a káposzta, illetve a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a saláta vagy a cikória.

A zöld és a sárga zöldségek is rendkívül gazdagok antioxidánsokban, például a spenót vagy a sárgarépa. A legjobb, ha mindenki helyben termesztetett, organikus zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*