fbpx

Hogyan kerüljük el a fertőzést?

Kórokozók bekerülése a véráramba.

Hogyan lehet az, hogy egyes emberek szervezete nem tud ellenállni a kórokozóknak, míg másokat elkerülnek a fertőzések? Egy tanulmányban arról számoltak be, hogy a környezeti és genetikai tényezők hogyan befolyásolják az immunrendszert.

Korábban úgy gondolták a tudósok, hogy az embereknél nem különbözik számottevően az immunválasz. Azonban az újabb kutatások szerint ez egyáltalán nem így van. A fertőzésekre ugyanis különböző immunválaszok léteznek. Egy orvoscsapat 1000 embert vizsgált. Pontosabb az emberekből vett mintákat, úgy mint DNS, vér, illetve orrból és bélből származó mintákat és baktériumokat. Az orvosokból álló csoport a vizsgált személyek vérmintáinak változásait mérte az immungén expressziójában, miután különböző vírusok, baktériumok és gombák hatásának tették ki azokat. Ezeknek a mintáknak a „bio banként” való gyűjtése segítséget nyújtott a betegség kockázati tényezőinek azonosításában, amely meghatározta a fertőző és autoimmun betegségek kezelésére szolgáló precíziós gyógymódok fejlesztését.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az immunváltozás két fő tényezője a nem és az életkor. A kutatók arra is rámutattak, hogy a dohányzó emberek sokkal hajlamosabbak egyes fertőzésekre. De emellett a fertőzések kialakulásában – vagy éppen megelőzésében – szerepet játszanak a környezeti toxinok, a stressz, a táplálkozás, a növényi adaptogének, a testmozgás, az egyén aktuális egészségi állapota, illetve a vitaminok és ásványi anyagok jelenléte a szervezetben. Ezek közül a tényezők közül egyesek az immunrendszer gyengülését, míg mások annak erősödését okozzák.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C- és D-vitaminnak is fontos szerep jut az immunrendszer szabályozásában. A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely immunerősítő képességgel rendelkezik. Immunválaszt közvetít a vírusokkal harcoló interferon termelésének elősegítésével és a fagociták működésének elősegítésével, amelyek elpusztítják és elnyelik az idegen betolakodókat. Például a hidrokortizon, a C-vitamin és a tiamin nagy dózisú, intravénás kombinációja elképesztően eredményes az életet veszélyeztető szepszis kezelésében.

A D-vitamin is képes megtámogatni az immunrendszert. A „napfényvitamin” védelmet nyújthat a daganatos megbetegedésekkel szemben, de védelmet nyújt az 1-es típusú cukorbetegséggel, a szklerózis multiplexszel és az Alzheimer-kórral szemben is. Ezen kívül a D-vitamin szerepet játszik a hepatitis vírus elleni küzdelemben és lassíthatja a nem alkoholos zsírmájbetegség progresszióját. Kétségtelen, hogy ezen antioxidáns vitaminok optimális szintje rendkívül fontos az immunrendszer egészsége szempontjából.

És mi a helyzet a növényi adaptogénekkel? Az adaptogének növelik az immunitást és segítenek a szervezetnek a stressz kezelésében. Az aranygyökér erősíti az immunrendszert, ez a hasznos gyógynövény szabályozza az endokrin rendszert. A gyógynövény csökkenti a szorongást, a stresszt és a depressziót is, amelyek mind-mind az immunrendszer működését károsítják. A másik gyógynövény a ginszeng, amely az immunrendszer fő támogatója. A koreai vörös ginszeng segíti az influenza kezelését. Elnyomja a gyulladásos gének expresszióját és gátolja a légzőszervi vírus terjedésének képességét.

A bélflóra egyensúlya létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában. A bélflóra egyensúlyának felbomlása zavarokat okozhat az immunválaszban, és ez olyan rendellenességeket okozhat, mint például a gyulladásos bélbetegség.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük