Szervezetben lejátszódó negatív kémiai folyamatok.

Az oxidatív stressz azt jelenti, hogy a káros hatású szabad gyökök rombolást hajtanak végre a szervezetben, mivel nincs, vagy csak kevés az antioxidánsok szintje, amelyek védelmet jelenthetnének a szövetek és sejtek károsodásával szemben.

Kutatások igazolják és bizonyítják, hogy a hosszú távon jelenlévő oxidatív stressz nem csupán az öregedési folyamatokat gyorsíthatja fel, de nagy szerepet játszik a krónikus betegségek kialakulásában is. Milyen krónikus betegségeket idézhet elő? Ilyen a rákos megbetegedés, a cukorbetegség vagy éppen a szívbetegség.

Az oxidatív stressz – mint a szervezetben végbemenő negatív folyamat – akkor alakulhat ki, ha megborul a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya.

Az emberi szervezet is termel szabad gyököket bizonyos metabolikus folyamatok során. Azonban a sejtek az antioxidánsok termelésében is aktívan részt vesznek azért, hogy a káros hatású szabad gyököket semlegesítsék.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Számos tényező hozzájárulhat a szabad gyökök és az oxidatív stressz elhatalmasodásához. Ezek a következők lehetnek: diéta, környezeti tényezők, légszennyezettség, dohányzás, gyógyszerek, sugárzás stb.

Az oxidatív stressz következtében gyulladás alakulhat ki a szervezetben. Az immunrendszer megpróbál harcolni a fertőzésekkel szemben és mindent megtesz annak érdekében, hogy kijavítsa a szervezetben keletkezett hibákat.

Az oxidatív stressz felgyorsítja az öregedési folyamatokat, illetve más betegségek kialakulásához is aktívan hozzájárulhat.

A szabad gyökök reaktív oxigénfajták, amelyek kialakulásában több tényező is részt vehet, mint például a dohányfüst vagy a növényvédő szerek. Az antioxidánsok pedig olyan anyagok, amelyek vagy megszüntetik, vagy semlegesítik ezeket a káros hatású szabad gyököket. Az antioxidánsok védelmet jelentenek a szervezet számára az oxidatív stresszel szemben. Ilyen antioxidáns vitaminok az A-, a C- és az E-vitaminok.

Nagyon jó antioxidánsnak számít a glutation, de a friss zöldségek és gyümölcsök is, amelyek antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

A hosszú ideig fennálló oxidatív stressz károsítja a fehérjéket, a sejteket, a szöveteket és a DNS-t is. Az oxidatív stressz lehet az oka a krónikus gyulladás kialakulásának, de számlájára írhatók a következő betegségek is: rák, cukorbetegség, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, szív- és érrendszeri betegségek, krónikusfáradtság-szindróma, asztma, meddőség.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*