fbpx

A kezünk is öregszik

Fehér köpenyes nő fogja egy idős ember kezér, aki botjára támaszkodik.

Ahogy öregszünk, úgy a kezünk is velünk öregszik. Bizonyára sokan észrevették már, hogy egyre nehezebben nyitnak ki egy-egy konzervet, egyre nehezebben megy a kötögetés, és egyre nehezebb apróbb dolgokat megfogni. A kezünkből is fogy az erő. Mi lehet ennek az oka? Miért van az, hogy a kezünk sem a régi, avagy a kezünk is velünk együtt öregszik? Erre adjuk meg a válaszokat!

Egy bizonyos kor után már nem úgy markolunk, mint korábban. Sokkal gyengébbek lesznek az ízületeink, az izmaink sem úgy viselkednek, mint korábban, és ezért érezhetjük azt 65 éves korunk után, hogy egyre nehezebb lesz a markolás, egyre nehezebben tudnunk megtartani a kezünkben bizonyos tárgyakat. A gyengébb fogásnak oka lehet, hogy a csontjaink sem olyan erősek már, mint fiatalabb korunkban, illetve sorvadnak az izmaink és sokan szenvednek ízületi gyulladástól is. Ha egyik napról a másikra alakul ki ez a probléma, a háttérben valamilyen komolyabb betegség is meghúzódhat, például cukorbetegség, szívbetegség vagy magas vérnyomás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kéz remegése bármelyik életkorban kialakulhat, de 60 éves kor után nagyobb lesz ennek a problémának a valószínűsége. Ez egy általános probléma, ahogy öregszünk. Azonban egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet kézremegés, illetve a háttérben meghúzódhat a stressz, a szorongás, valamint az alacsony vércukorszint, a túl sok koffein és a fáradtság. Megkülönböztetünk aktív és passzív remegést.

A passzív remegés nyugalomban van jelen, míg az aktív remegés akkor jellemző, ha valamilyen tevékenységet végzünk. Az étrend és az életmódváltás segíthet a kézremegés problémáján. Ha kevesebb kávét iszunk, és így kevesebb koffeint viszünk be a szervezetünkbe, ez akár meg is szüntetheti a kézremegés problémáját.

Amennyiben passzív remegésünk van, azt minden esetben ki kell vizsgáltatni, mivel komoly betegség is állhat a háttérben. Ilyen betegség lehet a daganatos megbetegedés, a Parkinson-kór vagy valamilyen más, agyat érintő betegség.

Az ízületi gyulladás a kezekben is kialakulhat. Ez a betegség is oka lehet a kezek remegésének. Az ízületi gyulladásnak sok kellemetlen tünete van, mint például az ízületi merevség, a duzzanat és a mozgás beszűkülése.

  1. Szuhay Péter

    Az izmok sorvadása ellen a gyógymód, hogy használjuk őket. Aki irodai munkát végez, annak különösen fontos, hogy szabadidejében ne csak a lábát, hanem a kezét-karját is edzze. A keményebb kerti munka (ásás, csákányozás, fűrészelés, metszés, talicskázás) jó hatású.

    1. I.Gabriella

      Nagy vonalakban egyetértek Önnel, de nem mindig válik be.Nekem például tenisz könyök elnevezésű eléggé fájdalmas ” mellék hatás ” vetett véget a kerteszkedesnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.