fbpx

A nők rémálma: meddőség policisztás petefészek szindróma miatt

Férfi és női kéz formál egy szívet a hölgy köldöke körül.

A nők egy része szenved policisztás petefészek szindrómában, amelyet röviden csak PCOS-nek szoktak orvosi nyelven nevezni. Ez egy komoly betegség, amely nagyon megnehezíti a teherbeesést. A PCOS rendszertelenné teszi a ciklust és általában a menopauzát követően is fennáll.

Ennek a betegségnek következtében a hormonok kiegyensúlyozatlanok lesznek, ami meddőséget okozhat, illetve megnövelheti a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát. A kezelések változatosak, de a gyógyszeres kezelést ki lehet egészíteni gyógynövénykúrákkal és életmódbeli változásokkal is.

A PCOS egy hormonális probléma, amely akkor kezdődik, amikor egy nő eléri a reproduktív életkort. Több oka is lehet a betegség kialakulásának. Okozhatja túlzott inzulintermelés és gyulladás. Felelőssé tehetők az androgén hormonok, amely a férfias jellemzők kialakulásáért felelősek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azok a nők, akik ebben a betegségben szenvednek, általában szabálytalan ciklusról számolnak be, esetükben magasabb a férfi nemi hormonok szintje, megjelenhet náluk a férfiakra jellemző arc- és testszőrzet, de a kopaszodás is kialakulhat, ami miatt sokan szégyenkeznek.

Aki ebben a betegségben szenved, mindenképpen fogadja meg a nőgyógyásza tanácsát, de természetes módszerekkel is sokat tehet a betegség leküzdésért. Az alacsony kalóriatartalmú diéta sokat segíthet a tünetek enyhítésében. A mérsékelt intenzitású edzés is hasznos lehet. Korlátozni szükséges a szénhidrátbevitelt, hogy csökkenjen az inzulinszint.

Egy kutatásba PCOS-ben szenvedő nőket vontak be. Az első csoport tagjai rendszeresen kaptak gyógynövényes kiegészítőket. Fahéjat, édesgyökeret és St. John’s Wort elnevezésű növényt, magyarul Szent János füvet, pontosabban ezek kombinációit.

A második csoport tagjainak a királydinnye kivonatát adták, míg a harmadik csoport tagjai csak placebót kaptak. Meglepő eredmények születtek. Az első csoport tagjainak szabályosabbá vált a ciklusuk, csökkent a testtömegindexük és a derékbőségük. A második csoport tagjainak a hormonszintje lett kiegyensúlyozottabb, jobb lett az inzulinérzékenységük és esetükben szembetűnő volt a fogyás. Sőt, mindkét csoportban hamarosan a meddőség kérdése is csak a múlté volt csupán, hiszen a hölgyek jelentős százalékának sikerült teherbe esnie. A kontrollcsoportban bekövetkezett változások csak minimálisak voltak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük