fbpx

A puffadás ellenszere: hegyi pereszlény

Virágzó hegyi pereszlény (Satureja montana).

A hegyi pereszlény (Satureja montana) elsősorban Európában honos és ismert gyógy- és fűszernövény. A tövénél fásodó törpecserje leginkább a száraz, sziklás és gyepes területeken fordul elő, de a sziklatörmelékekkel borított helyeket is meglehetősen kedveli. A növénynek bőrnemű, nyeletlen, aromás illatú levelei és fehér, illetve rózsaszínű virágai vannak, amelyek egy- vagy többtagú álörvökben nyílnak.

A gyógynövény leginkább Dél-Európában elterjedt. Ez a növény egy téli fűszernövény, amely az egynyári borsikafű vagy a téli csombord közeli rokona. A gyógynövény egyéb elnevezései: hegyi csombord, téli csombord, téli borsikafű vagy téli borsfű.

A hegyi pereszlény egy örökzöld növény, amely remek illattal rendelkezik, mindössze 10-40 centiméteres nagyságúra nő meg. A növény szára egészen elágazik, a töve azonban vastagabb, fás. Levelei keskenyek és gömbölydedek, meglehetősen kemények. A levelek hosszúsága 1-3 centiméter, azonban csak néhány milliméter szélesek. A gyógynövényes virágai lehetnek fehérek, de nem ritka a lilás virágzattal rendelkező hegyi pereszlény sem.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény a Földközi-tenger térségében is előfordul. Ott már júniusban elkezd virágozni és egészen szeptemberig hozza a gyönyörűséges virágait. Közép-Euróban egy hónappal később bontogatja csodaszép szirmait.

A hegyi pereszlény nagyon kedveli a homokos talajt, imádja a napfényt és nem annyira vízigényes.

A gyógynövény legfőbb hatóanyagai a benne lévő illóolajok. A népi gyógyászat szerint ez a gyógynövény csökkenti a puffadás okozta kellemetlen tüneteket. Segítségül lehet hívni hasmenés esetén is.

A gyógynövényből készült főzettel gargalizálhatunk is, amennyiben torokgyulladás kínoz bennünket.

A gyógynövény fiatal, zsenge hajtásait fűszernövényként használhatjuk. Íze enyhén csípős, kicsit a borsra emlékeztet, azonban főzés során veszít a csípősségéből, így az ételt nem teszi olyan intenzív ízűvé.

A hegyi pereszlény jó hatással van az emésztésre, legfőképpen felfúvódás ellen használhatjuk.

Köhögés és puffadás esetén mi is készíthetünk belőle egy házi csodaszert. Mosson meg egy maréknyi gyógynövényt, majd papírtörlőn szárítsa meg. Aztán helyezze egy befőttesüvegbe, majd öntsön arra kb. 3 dl növényi olajat. Tegye rá az üveg tetejét és két hétig állítsa az üveget egy sötét helyre.

A növényből készíthetünk teát is a szokásos módon, amely szintén nagyon hatásos emésztési rendellenességnél és a köhögést is csillapítja.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük