fbpx

A rituális szertartások gyógynövénye: törökpirosító

Szíriai rutafű, más néven törökpirosító (Peganum harmala).

Ez az érdekes nevű növény a Földközi-tenger partvidékéről származik. A mediterrán térségben élő népek legfőképpen afrodiziákumként használták, de gyakran alkalmazták rituális szertartásokon is, ugyanis a növényből készült főzet önkívületi állapotba sodorta az italt fogyasztott embereket.

A törökpirosítót szíriai rutafűnek is nevezik. Nevét a rutafélékről kapta, amelyekre ugyan hasonlít, de nem tartozik ebbe a csoportba.

Ez az évelő növény, akár a nyolcvan centiméteres magasságot is elérheti. A gyökerei pedig több méter mélyen kacskaringóznak a talajban.

Ma már az Egyesült Államokban is elterjedt a törökpirosító, mivel a gyógynövény magjaiból vörös festéket lehet kinyerni. A törökpirosító szó is a növény eme előnyére utalhat.

A növénynek keskeny csészelevelei és ennél hosszabb sziromlevelei vannak. Nyeles toktermései pedig aprók, gömbölyűek. Virágait márciustól egészen augusztusig bontogatja.

A népi gyógyászat szerint a törökpirosító (Peganum harmala) a különféle gyomorfájdalmakat és görcsöket képes csillapítani.A hatóanyagai a tokban elhelyezkedő magokban található, vagyis ezekből lehet kinyerni az alkaloidokat és az illóolajat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényt elsősorban fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként használják. Egyes helyeken a depresszió kellemetlen tüneteit enyhítik a segítségével. A gyógynövényben lévő egyik hatóanyag ugyanis stimuláló hatással van a központi idegrendszerre.

A törökpirosító antibakteriális hatással is rendelkezik. Már bevetették olyan baktériumok ellen is, amelyeket gyógyszeres kezeléssel sem lehetett elpusztítani.

A szíriai rutafű antioxidáns hatással is rendelkezik és antimutagén hatását is kimutatták.

A gyógynövény magjait el is lehet égetni, amely így remek rovarírtó hatással rendelkezik. A gyökerét pedig tetvek elpusztítására használják.

A törökpirosítót bélféregűzőként is alkalmazzák. A szíriai rutafű harmint tartalmaz, amely sejtméregként hathat leukémiás sejtkultúrákra. Marokkóban bőrrák kezelésében is használják ezt a gyógynövényt.

Humán kísérletet még nem sokat végeztek ezzel a gyógynövénnyel, de az eddigi kísérletek már eredményesnek bizonyultak. A szíriai rutafű, pontosabban a magokból készült kivonat többféle daganatos sejtkultúra ellen is hatásosnak mutatkozott. Azonban további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni: a törökpirosító daganatellenes hatással is rendelkezik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük