fbpx

A stressz óriási károkat okozhat a szervezetben

Egy szürke háttér előtt egy stresszes férfi fut, mögötte egy nagy kéz utána nyúl.

A stressz nem minden esetben rossz, hiszen ilyenkor fokozottabb lesz az éberségünk és sokkal nagyobb is lehet a teljesítményünk. De mi is történik velünk, amikor stresszes helyzetbe kerülünk és milyen negatív hatásai lehetnek a krónikus, azaz az életünkben tartósan jelenlévő stressznek?

Amikor stressz ér bennünket, akkor a hipotalamusz utasítást ad a stresszhormonok termelésére. Ilyenkor a hormonok hatására megnövekszik a pulzusszám, gyorsabb lesz a légzés, fokozottabb lesz a koncentráció, mentálisan éberebbek leszünk és a testünk készen áll a cselekvésre. Azonban ilyen „üzemmódban” nem lehet élni, hiszen ha folyamatosan úgynevezett készenléti állapotban van a test, akkor egy idő után megbetegszik. A krónikus stressz okozhat álmatlanságot, depressziót, ingerlékenységet, szorongást, fejfájást és még sokkal súlyosabb és komolyabb betegségeket is generálhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Stressz hatására megemelkedik a vércukorszint, azonban a szervezet nem képes hosszútávon kezelni ezt az állapotot, aminek következtében kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség.

Amikor stresszhelyzetben vagyunk, akkor az izmaink megfeszülnek. Azonban az állandóan feszes izomzat különféle testi fájdalmakat idézhet elő, mint például fejfájás, nyak- és vállfájdalom.

Ha hosszabb ideig stresszes állapotban vagyunk, akkor a tesztoszteronszint is lecsökken, ami merevedési zavarokat is okozhat a férfiaknál, a nők esetében pedig a menstruációs ciklusra van negatív hatással. Ez okozhat szabálytalan menstruációt, vagy ha menstruál is az illető hölgy, akkor fájdalmas és nehéz ciklussal kell számolnia.

Amikor stressz ér bennünket, akkor a szívünk sem működik megfelelően, hiszen ilyenkor gyorsabban kezdi el pumpálni a vért. A stresszhormonok közreműködésével több oxigén kerül az izmokba, miközben a vérnyomás akár drasztikusan is megemelkedhet. A krónikus stressz miatt a szívre egyre több munka hárul, a folyamatosan magas vérnyomás pedig akár szívrohamot is okozhat, de a stroke kialakulásáért is felelőssé tehető.

Stressz hatása miatt sokan fordulnak az alkohol vagy a cigaretta, illetve nyugtatók és altatók felé, ami tovább növeli az egészségügyi kockázatokat, így a stroke és a szívinfarktus kockázati tényezőit is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.