A STRESS szó végénél a piros ceruza letört hegye.

A mai rohanó világban a stressz szinte minden ember életében jelen van. Ez azért nem jó, mert a stressz először csak aprócska tüneteket, kellemetlenségeket okoz. Kezdetben a lelket betegíti meg, majd hamarosan a testi tünetek is jelentkezni fognak. Mégis milyen jelek és tünetek esetén gyanakodhatunk arra, hogy a stressz nagy szerepet kap az életünkben?

A csalánkiütés egy ilyen jel lehet. Amikor a stressz állandósul, akkor ez az immunrendszert is alaposan legyengíti, de azért megpróbál harcolni a testet és lelket legyengítő stresszel. Hisztamin szabadul fel a szervezetben és ilyenkor megjelenik egy allergiás reakció, ami akár csalánkiütés formájában is megmutatkozhat. Amikor stressz hatására legyengül az immunrendszer, olyan környezeti hatások vagy kozmetikai szerek is okozhatnak irritációt, amelyek korábban nem. Pirosodást okozhat egy régebben gondot nem okozó tusfürdő, de a hideg vagy a meleg időjárás és az a mosópor is, amitől korábban semmilyen bajunk sem volt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Stressz hatására kortizol hormon szabadul fel a szervezetben, ez pedig negatív hatással lesz a vércukorszintre, ami ingadozhat, éppen úgy, mint a testsúlyunk. Ezért van az, hogy valaki stressz hatására hízik, más pedig lesoványodik.

Ha gyakran fáj a feje, lehet, hogy a stressz okozza. Stressz hatására az agyi erek összehúzódnak és az idegsejtek közötti kommunikáció is sérül, ezért alakulhat ki akár krónikus fejfájás is. Nem beszélve arról, hogy stressz hatására megfeszülnek a nyaki és a vállizmok, ami szintén okozhat kellemetlen és szűnni nem akaró fejfájást.

A stressz hasi fájdalmat is okozhat, vagyis az emésztőrendszer is megbetegedhet. Az agy és a bélrendszer szorosan kapcsolódik egymáshoz. Azért van az, hogy egyes élelmiszerekre érzékeny személyeknél nemcsak hasfájás alakul ki – például gluténérzékenység esetén –, hanem fejfájás is. És a stressz nemcsak gyomorfájást indukálhat, hanem migrénes fejfájást is.

A stressz elnyomja az immunrendszert, így az nehezen tud csak megküzdeni a betolakodó kórokozókkal. Azonban nemcsak a megfázást könnyebb elkapni stressz esetén, hanem a hosszú távú stresszhatás komolyabb betegségek okozója is lehet.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

  1. Czeglédi Katalin

    Sajnos, a stressz nagyon nehezen zárható ki tudatosan.
    Mondogathatjuk, hogy nem vagyok, nem leszek ideges, nem érdekel stb., ott munkál éjjel is, rossz alvás, állandó feszültség, ingerültség, testi reakciók jelentkeznek.
    Az én párom 69 éves, de fiatal kora óta nagyon stresszes, de szinte ragaszkodik ahhoz, hogy mindentől pánikoljon. Egyidősek vagyunk, én optimista beállítottságú vagyok, de engem is tönkretesz a vele való állandó harcom, hogy hagyja a dolgokat a maguk útján haladni, ha nincs ráhatása a bajokra. Attól nem lesz semmi sem jobb, vagy könnyebb, ha ideges miatta. Nagy hiba, hogy nem keresi a stressz oldását, pedig aktív tevékenységgel, sétával, sporttal jobb állapotba kerülhetne.

  2. Ferensitz Ferdinánd

    A stresszes állapot nálam elöhozta a Parkinzon Kort.Állitólag gyógyitása még ismeretlen.Elsorban a helyváltoztatás okozott problémát, az elindulás volt nehézkes.A neurologusom gyógyszerekkel próbált segiteni a betegség lefolyásának, hatásának elviselése érdekében.Nem sok sikerrel.Kutatni kezdtem a gyógyulás lehetőségeit.Pénzt nem kimélve, vásároltam néhányolyanorvosi eszközt, amelyek a jelenlegi gyógyászatban sem fordulnak meg, nagyszámban.Szerencsére jól választottam.A beszerzett eszközök használnak, renszeresen naponta 2 alkalommal alkalmazom és az állapotom javul.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*