fbpx

A stresszcsökkentő kertészkedés

Két kéz a kertben virágot ültet egy nagyobb cserépbe.

Bizonyára sokan megtapasztalták már az életük során, milyen nagyszerű érzés kertészkedni. Nos, ez a szabadidő-tevékenység nemcsak mentálisan tölt fel, nemcsak a fizikai egészséget biztosítja, hanem a stressz-szintet is jelentősen le tudja csökkenteni.

Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akiket előzőleg valamilyen stressznek tettek ki, majd a csoportot két részre osztották. Az egyik csoport tagjainak olvasnia kellett, míg a másik csoport tagjai lehetőséget kaptak, hogy kint legyenek a szabadban és kertészkedjenek. Volt, aki zöldségeket palántázott, mások virágokat gyomláltak, megint mások gyógynövényeket szüreteltek. A vizsgálat befejeztével megállapították a kutatást vezetők, hogy ugyan mindkét csoport tagjainak csökkent a stressz-szintje, de a leglátványosabban azoknak, akiknek a kertészkedés volt a feladatuk. A kutatás tehát bebizonyította, hogyha idegesek, feszültek és stresszesek vagyunk, a leghatékonyabb módja a stressz oldásának nem más, mint a kinti tevékenység végzése, egész pontosan a kertészkedés.

A kertészkedésnek más pozitív hatása is ismeretes. A napfényben végzett munka, pontosabban a napfény pozitívan hat a fizikai egészségre, illetve a hangulat szabályozásában is kiemelkedő a szerepe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kertészkedés olyan fizikai munkákkal jár együtt, mint az ásás, a gereblyézés, az ültetés, a metszés vagy a gyomlálás, amelyek alaposan átmozgatják az izmainkat, ily módon a fizikai egészségre hatnak rendkívül pozitívan. Emellett ezeknek a mozdulatoknak a stressz oldásában is meghatározó a szerepük.

A természet ezernyi csodát biztosít számunkra. Amikor kint tartózkodunk a kertben, rengeteg csodával találkozhatunk. Kisebb-nagyobb élőlényekkel, szépséges növényekkel, amelyeknek látványa már önmagában is aktívan hozzájárul a feszültség csökkentéséhez, a szorongás oldásához.

A kertészkedés egyfajta meditatív tevékenységnek is tekinthető, hiszen lehetőséget biztosít az elmélyülésre, a magunkba fordulásra. Általa sokkal jobban megismerhetjük önmagunkat, időnk van az elmélyedésre, a gondolkodásra és ezek már önmagukban is nagyszerű stresszoldónak számítanak. A kertészkedéssel kapcsolatban tehát elmondható, hogy nagyon pozitívan hat ránk, a fizikai és mentális egészségünkre és önmagunk jobb megismerésére. Ha pedig nem egyedül, hanem a barátainkkal kertészkedünk, akkor még a szociális kapcsolatainkat is megerősíthetjük.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük