Valamilyen szájbetegségre utaló tünetet vesz észre magán egy faiatal nő.

A fehér vagy halványsárga fekélyek a száj nyálkahártyáján vagy a nyelven alakulhatnak ki több ok miatt is. Az aftás fekély elérheti a 3 milliméteres nagyságot is, és kialakulhat stressz, fáradtság, kimerültség, de betegség miatt is. A sérülés miatti fekély még nagyobb is lehet, mint az aftás fekély, és egyes ételek miatt is kialakulhat. Például ilyen lehet a csípős, fűszeres ételek, a savas táplálékok. Egyes gyümölcsök is felelőssé tehetők, hogy fekély jelenik meg a szánkban. Ilyen gyümölcs a grépfrút és a kivi. De letört fog és a száj belső oldalának, vagy a nyelvnek a megharapása is okozhatja.

Előfordul, hogy a száj belsejében herpesz jelenik meg, amennyiben a herpeszes hólyagot nem kezelik, akkor ez akár el is fekélyesedhet. Azok a fekélyek, amelyek mélyek és nagyobb méretűek, mindenképp kivizsgálásra szorulnak, mivel ezek rosszindulatúak is lehetnek. A nyelven jelentkező fekélyek daganatos megbetegedésre vagy más betegségre, például vérszegénységre is utalhatnak.

A fekélyek általában 8-10 napon belül elmúlnak. Azonban vannak olyan fekélyek, amelyek hosszabb idő múlva sem akarnak eltűnni, akkor mindenképpen érdemes orvost, fogorvost felkeresni. A szájban ugyanis akkor is kialakulhat fekély, ha a fogak nem megfelelően helyezkednek el. Nyilván ez ellen semmit sem lehet tenni, de a rendszeres ellenőrzésre mindenképpen szükség van. Ha nincs semmilyen kiváltó oka a fekély megjelenésének, akkor az orvos vérvizsgálatot rendel el és mintát is vehet. Amennyiben a fekély nagy méretet ölt, akkor akár még biopsziás vizsgálatra is szükség lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az aftás fekélyek a szervezet „vészcsengői” is lehetnek, hiszen ezt a problémát a folyamatosan fennálló fáradtság is okozhatja. Próbáljon meg egészségesen étkezni, naponta legalább 7-8 órát aludni és a testedzést is iktassa be az életébe. Amennyiben valaki kiegyensúlyozott életmódot folytat, akkor az egészségi állapotában is javulás tapasztalható már rövid idő múlva is, és emiatt kevésbé lesz fogékonyabb a szájnyálkahártya problémáira.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*