Taurin kémiai képlete.

A taurin az egészséghez elengedhetetlen aminosavszerű anyag. A kutatások azt mutatják, hogy a taurin segítheti az agyat a környezeti toxinokkal kapcsolatos kognitív változások megvédésében, ezáltal csökkentve a memória elvesztését és lassítva az agy öregedését, miközben elősegíti az új, egészséges agysejtek létrejöttét.

Sok kutató úgy gondolja, hogy a japánok annak köszönhetik hosszú élettartamukat, hogy jelentős mennyiségű taurint vesznek magukhoz. Ez ugyanis egy olyan nélkülözhetetlen tápanyag, amelyet a cisztein és a metionin aminosavak termelnek, emellett segít a szívverés szabályozását és az agy túlzott aktivitásának megóvásában. Ezen kívül elősegíti az immunrendszer egészségi állapotának fenntartását, segíti a toxinok felszámolását és segít a koleszterinszint csökkentésében is. A taurin egy másik fontos előnye, hogy képes megőrizni és védeni a memóriát és a megismerést.

Az agy elöregedését és zsugorodását számos tényező befolyásolhatja, köztük a normál öregedés, a környezeti toxinok, a magas vércukorszint, az ellenőrizetlen magas vérnyomás, az agyi fehérjék lerakódása. A taurin nemcsak ezen tényezők ellen dolgozik, vagyis részt vesz a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, mind pedig a béta-amiloid fehérje kialakulásának gátlásában, hanem valójában segít az új agysejtek és kapcsolatok kialakításában is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tanuláshoz és a memóriához elengedhetetlen új neuronok termelésének ösztönzésével a taurin hozzájárulhat a korral összefüggő memóriaveszteségek és a tanulási funkciók károsodásának mérsékléséhez. Az egészséges neuronok létfontosságúak az új emlékek kialakulásának és megtartásának elősegítése érdekében.

2013-ban egereken végeztek kísérletet, az egereket környezeti farmakológiai és toxikológiai vizsgálatokba vonták be. Az egereket szerves foszfát peszticid és nehézfém (ólom-acetát) vagy ezek együttes hatásának tették ki. A toxinok láthatóan agyszövet-degenerálódást és pusztítást vittek véghez. Azonban amikor a toxinokat taurinnal együtt adták be, a kutatók azt találták, hogy a károsodás egyáltalán nem következett be.

Az alacsony taurinszint magas vérnyomással, hangulati rendelleneségekkel, hipotireózissal, autizmussal, elhízással és veseelégtelenséggel társulhat. A taurin hiányának tünete lehet a szorongás, a depresszió és az álmatlanság. A dohányzás, az elhízás, a szívbetegség és a Candida-gomba elszaporodása szintén csökkentheti a szervezetben a taurinszintet.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Ezt mind nem tudtam. Eddig csak a túlzott fizikai megterhelés előtt vettem be 600 mg taurint – hogy jobban elviselhessem, megjegyzem: különösen hatásos, de ezután gyakrabban fogom szedni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*