fbpx

Alacsony D-vitamin-szint, influenza, megfázás és COPD

Egy férfi ujjával egy Vitamin D feliratra mutat, a háttérben sugárzó Nap és felhők.

A D-vitaminnal kapcsolatos információk nagyon sokáig csak a csontok egészségével kapcsolatban került szóba. Mára azonban bebizonyosodott, hogy bizony ez a vitamin kulcsszerepet tölt be az immunrendszer egészségének fenntartásában is.

A D-vitamin fontos szerepet tölthet be egyes fertőző betegségekkel szembeni védekezésben, ilyen például az influenza vagy a megfázás. A D-vitamin hiánya vagy alacsony szintje jelentősen megnöveli az influenza és a megfázás kialakulásának esélyét, sőt ezek a betegségek akár egész ősszel és télen is kínozhatnak bennünket, amennyiben nem gondoskodunk ennek a vitaminnak a pótlásáról.

Azok a személyek, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek, például asztmában vagy tüdőtágulásban, különösen érzékenyek lehetnek a D-vitamin-hiány miatt kialakult légúti fertőzésekre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamint már évtizedek óta alkalmazzák a megfázás és a légúti fertőzések, betegségek kezelésére, megelőzésére, azonban mára az is bebizonyosodott, hogy ehhez más vitaminra is szükség van. A D-vitamin – amely alapvetően az erős csontok kialakulásához és fenntartásához kapcsolódik –, szintén kulcsszerepet játszhat az immunrendszer optimális működésében. Azok a személyek ugyanis, akik alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeznek, mintegy negyven százalékkal nagyobb eséllyel kapnak el légúti fertőzéseket és küszködnek valamilyen légúti betegséggel az őszi és téli megfázásos időszakban.

A betegség még intenzívebben jelentkezik asztmában vagy COPD-ben szenvedő betegeknél, megállapították ugyanis, hogy esetükben gyakran kevés D-vitamin van a szervezetükben. Ez a krónikus tüdőtágulás súlyosbodását is okozhatja, illetve ha légúti fertőzést kapnak el, akkor sokkal nehezebben lábalnak ki belőle. Sok esetben pedig halálos kimenetele is lehet annak, ha egy COPD-beteg influenzás lesz és esetlegesen tüdőgyulladást kap.

Tanulmányok arról számolnak be, hogy amennyiben D-vitamin-hiánnyal küszködő COPD-ben szenvedő betegeknek adtak vitaminpótlást, potenciálisan mintegy 50 százalékkal csökken mind a megbetegedések, mind pedig a halálozási kockázatok aránya.

A D-vitamin tehát segít az immunitás növelésében és a fertőző betegségek kockázatainak csökkentésében. Különösen igaz ez azokra, akik valamilyen tüdőbetegségben szenvednek, valamin az idősebb emberekre.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük