Fekete peszterce (Ballota nigra) virága és levele.

A fekete peszterce (Ballota nigra) egy akár 80 centiméter magasra is megnövő növény. Első ránézésre hasonlít kicsit a csalánra, de az illata egyáltalán nem kellemes, kissé állott, penészes szagot áraszt magából. Talán azért is kapta a bujdosó csalán népies elnevezést, mert nagy a kettejük közötti hasonlóság. Azonban nevezik még fekete pemetefűnek, büdös pesztercének és pöszercének is. Ez a gyógynövény nem annyira ismeretes az emberek körében, pedig hazánkban is előfordul. Egy vadon megtermő gyógynövényről van szó. A legfontosabb hatóanyagai a flvaonoidok, a kávésavszármazékok, a diterpénszármazékok és a kellemetlen illatú illóolaj. A fekete peszterce júniustól szeptemberig virágzik. Gyógyászati célokra a hajtás szárított, felső virágos részét lehet felhasználni. Elsősorban erdőszéleken és útszéli gyomtársulásokban fordul elő.

A növény szőrös, bozontos. Az őszi hónapokra a növény zöld színű, szára lilás-barnás színre változik. A levelei is szőrösek és fűrészes fogakkal ellátottak. Harang alakú virágai halványlilák vagy fehérek.

A fekete peszterce köhögéscsillapító, nyugtató és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Köhögésnél önmagában vagy más gyógynövényekkel együttesen lehetséges alkalmazni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény oldja a simaizom görcseit és csillapítja a hányást. A fekete pesztercét lehet használni epehajtóként, de enyhe nyugtató hatásokkal is rendelkezik. Oldja a szorongást, segítségével csillapítható az ingerlékenység, sőt még álmatlanság esetén is nagy hasznát vehetjük. Idegi eredetű vagy menstruációs feszültség esetén érdemes más gyógynövénnyel együttesen alkalmazni. Ez lehet a hársfavirág, a golgotavirág vagy éppen a macskagyökér. Csillapítja a menopauza kellemetlen tüneteit, de menstruációs zavarokat is lehet orvosolni vele.

A gyógynövényt régebben külsőleg, borogatásként alkalmazták, legfőképpen a kutyaharapást orvosolták vele. Ma ilyen esetben célszerű a háziorvosunkat felkeresni, de köszvény esetén nyugodtan készíthetünk a gyógynövényből borogatást.

A gyógynövényben lévő egyik vegyület májkárosító hatással rendelkezik, így csak óvatosan és körültekintően lehet alkalmazni ezt a gyógynövényt. A fitoterápiával foglalkozó szakemberek véleménye nagyon eltérő ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban. Vannak, akik nem javasolják a fogyasztását, és humán kísérleteket sem végeztek vele, így nincsenek elegendő kutatási eredmények, amelyek alátámasztanák a gyógynövény gyógyító hatásait. Véleményük szerint ellene szól a májkárosító hatás is. Megint mások úgy vélik, hogy egyes esetekben gyógyír lehet ez a penészszagú gyógynövény, így bátran lehet alkalmazni. Mindenesetre érdemes figyelembe venni májkárosító hatását, és,ha valaki szeretné ezt a gyógynövényt kipróbálni, csak nagyon körültekintően tegye, előtte mindenképp konzultáljon egy szakemberrel.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*