fbpx

Hormonális egyensúly megteremtése gyógynövényekkel – majoránna, fürtös poloskavész, fekete köménymag

Egy sötét színű asztalon majoránnaágak, majoránnalevelek, mellettük egy üveg tálban és lenzsákban szárított majoránna.

A hormonok olyan kémiai hírvivők, amelyek segítenek a sejteknek a szervezeten belüli kommunikáció fenntartásában. Szabályozzák a növekedést, a szaporodást, a testhőmérsékletet, az anyagcserét és a hangulatot. Hormonális egyensúlyhiány is kialakulhat, ami viszont sok galibát okozhat, hiszen hozzájárulhat akár a meddőség, az oxidatív stressz, az endokrin rendellenességek kialakulásához is. Egyes gyógynövényeket azonban használhatunk a hormonszint egyensúlyának fenntartására.

Az egyik ilyen remek hormon-kiegyensúlyozó gyógynövény a fekete köménymag, amely rendkívül gazdag antioxidánsokban. Ezek a magok védő és terápiás hatással bírnak policisztás ovárium szindróma (PCOS) esetén. De segítenek szabályozni az inzulin, a tesztoszteron, a luteinizáló hormon és a pajzsmirigyhormonok szintjét is. A gyógynövény ösztrogén aktivitást is mutat, azaz hasonlóan működik, mint az ösztrogén hormon a szervezetben. A fekete köménymagból készült kivonat egy jó alternatíva lehet a hormonpótló terápiának menopauza idején, amikor is a szervezet jellemzően kevesebb ösztrogént termel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ashwagandha, vagy más néven indiai ginszeng, egy olyan adaptogén gyógynövény, amely mérsékli a stressz szintjét a szervezetben. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a gyógynövény két hónapos folyamatos alkalmazása nagyon sok pozitív hatást hozott a vizsgálati alanyok életében, mivel csökkentette a stresszt, jobb alvást biztosított és normalizálta a szervezetben a kortizol, az inzluin, illetve a pajzsmirigyhormonok szintjét.

A fürtös poloskavész ösztrogénszerű hatással rendelkezik, támogatja a női reproduktív rendszer egészségét és csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit. Egy fitoösztrogénről van szó, amely a női ösztrogénreceptorokhoz kötődik, így kompenzálja, segíti a nőknek átvészelni a sok esetben nem is olyan kellemes menopauza időszakát.

A majoránnát mindenki ismeri. A gyógynövény biaoktaív vegyületekben gazdag, például nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és fenolos savakat, melyek a gyógyászati tulajdonságait adják ennek a gyógynövénynek. A majoránna is hatással van a kortizol, az ösztrogén és az inzulin szintjére, emellett a hormonális egyensúly javításában is a segítségünkre lehet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük