Örvénygyökér napsárga virágai.

Az örvénygyökér egy évelő növény, amelynek elágazó szára akár az egyméteres magasságot is elérheti. Európában és Ázsiában is honos, de ma már a világ számos pontján megtalálható. A levelei lándzsa alakúak, fogazottak és szürke molyhokkal borítottak, fészekvirágzata sárga színben pompázik. A gyökértörzse meglehetősen vastag és kaszattermése van, a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Az örvénygyökér népies elnevezései: örménygyökér, örvényfű vagy örméntő.

Gyógyászati célokra a növény gyökerét lehet felhasználni, amely nyálkaanyagban rendkívül gazdag, így elsősorban légzőszervi problémáknál lehetséges próbálkozni vele, de a köhögést is csillapítani képes. Amikor teát készítünk ebből a gyógynövényből, akkor más gyógynövényeket is társíthatunk az örvénygyökérhez. Ezek lehetnek például a kardamom, a fahéj vagy éppen a gyömbér.

A gyógynövény egyéb hatóanyagai az illóolaj, a szeszkviterpénlakton, poliin, alantolakton és az inulin. A benne lévő inulinnal gyakran ízesítenek diabetikus ételeket. Talán a latin neve – Inula helenium – is innen eredeztethető.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény segíti az epekiválasztást, de egyes epe- és bélpanaszoknál is alkalmazható. Az örvénygyökér szélhajtó, epehajtó, fájdalomcsillapító, nyálkaoldó, antibakteriális és görcsoldó hatásokkal rendelkezik.

A gyógynövényt lehet alkalmazni megfázásra és köhögésre, de az emésztési panaszokat is enyhíteni tudja. A gyógynövényből készült tea csökkenti az asztmatikus és a tüdőhurutos tüneteket, csillapítja a köhögést, de lehet alkalmazni hasmenésnél, illetve akkor is segítséget jelenthet, ha valakinek rendszertelen a havi ciklusa.

A homeopátia is felhasználja ezt a gyógynövényt, mégpedig gyomorproblémák enyhítésére és köhögés csillapítására.

A gyógynövényt külsőleg is felhasználhatjuk, ugyanis hatékonyan képes a gombás bőrbetegségeket gyógyítani. Rühesség esetén a beteg testfelületet naponta szükséges lemosni a növényből készült főzettel. Belsőleg is nagyon hasznos ez a gyógynövény, aki ebben a betegségben szenved. Naponta két alkalommal – reggel és az esti órákban – egy-egy deciliter növényi főzetet kell elkortyolgatni. Egy régebbi feljegyzés alapján a gyógynövényből rühesség elleni kenőcsöt is lehet készíteni vaj vagy disznózsír hozzáadásával. Egy edénybe öntsön 1,5 dl vizet, majd adjon hozzá 50 gramm örvénygyökeret. Főzze a gyógynövényt 10 percig, majd szűrje le. Adjon hozzá 50-60 gramm disznózsírt vagy vajat, majd keverje össze a főzettel. Ezzel a házilag is elkészíthető kenőccsel a betegség orvosolható, gyógyítható.

Mivel a növény gyökere erős hatásokkal rendelkezik, ezért csak kis mennyiségben lehet fogyasztani. Ha valaki túl gyakran és túl sokat fogyaszt belőle, pontosabban a gyógynövényből készült főzetből, akkor hasmenéssel, hányással, görcsökkel vagy akár bénulással is számolnia kell, de más allergiás reakciók is felléphetnek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*