fbpx

Az energiahiány májbetegséget is jelezhet

Tengerparton tornázó mosolygó hölgy nyújtás közben.

Előfordulhat, hogy bármennyire is szeretnénk maximális erőbedobással dolgozni, mégsem tudunk kellően teljesíteni, mivel a szükségesnél kevesebb energiánk van. Az energiaszintünk azonban nemcsak azon múlik, hogy éppen milyen az időjárás vagy milyen évszak van, hanem azon is, milyen állapotban van a májunk.

A máj szerepe

A májnak nagyon fontos szerepe van a test méregtelenítésében, hiszen a vérből kiszűri a méreganyagokat, de ezen kívül más olyan fontos feladat is hárul rá, mint például az epe kiválasztása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A zsírmájbetegség

Ma egyre többen szenvednek nem alkohol eredetű zsírmájbetegségben. Ez azért is nagyon veszélyes, mivel ez a betegség megnöveli a májrák és a szívroham kialakulásának a kockázatát, de egyben fokozza a fáradtságérzetet is. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ismét több legyen az energiánk, és ne a fáradtság határozza meg a mindennapjainkat?

A megoldások

A máj egészségének fenntartása érdekében az egyik legfontosabb feladat az ideális testsúly elérése, amelyben sokat segít az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Alapvetően sok gyümölcs és zöldség fogyasztását, de az összetett szénhidrátokat, a teljes kiőrlésű gabonákat, a sovány fehérjéket és az egészséges zsírokat se felejtsük le a listáról.

A rendszeres testmozgással nemcsak fogyhatunk, de az ideális testsúly megőrzésében is a segítségünkre lehet. Elősegíti a zsírégetést, ami különösen azért hasznos, mert a felesleges zsír a májban raktározódik, így fokozva a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

Mértékkel fogyasszunk alkoholt! Napi egy adag alkohol – nőknek maximum 2 dl, férfiaknak 3 dl – nem árt meg, de az ennél több, napi rendszerességgel fogyasztott alkohol már káros hatással lehet a máj működésére, és elősegítheti a különféle betegségek kialakulását. Figyeljünk oda a májunk egészségére!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük