fbpx

Az időszakos böjt előnyei

Egy szemüveges fiatal férfi benéz egy üres hűtőbe, ahol egy üres tányért néz.

Sokan csak hóbortnak tartják a böjtöt, pedig nagyon hasznos az ember számára. Sok vallás is alkalmazza, hiszen úgy vélik, hogy a böjt segítséget nyújthat a lélek megtisztulásában is. Az orvosok csak a 20. század elején figyeltek fel arra, hogy a böjt a fizikai egészségnek is nagyon jót tesz. Először különféle betegség kezelésénél alkalmazták, úgy mint cukorbetegség vagy epilepszia.

Az időszakos böjtölésnek nagyon sok előnye létezik. A testünknek szüksége van glükózra, de amikor hosszabb ideig nem veszünk magunkhoz táplálékot, akkor ez az energiaforrás elérhetetlenné válik. A szervezetünk ezután a testzsírt zsírsavakká alakítja át, ami ketonoknak nevezett molekulákat termel, ezeket pedig a testünk új energiaforrásként használ.

Az időszakos böjtölésnek van egy nagy előnye, amelyet sejtes autofágiának neveznek. Mit is jelent ez? Ebben a folyamatban a test lebontja a régi, legyengült és sérült sejteket és újrahasznosítja azokat az energiához. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy új, egészséges és hatékonyabb sejteket termeljen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A böjtnek van egy másik nagy előnye is, hiszen segítséget nyújt a fogyásban, a zsírégetésben. Többen éppen e hatás miatt vállalják be időszakosan. Amikor eszünk, az inzulinszint megemelkedik, viszont emiatt a szervezet nem tud zsírt égetni. Amikor böjtölünk, akkor a vércukorszint alacsonyabb lesz, ami lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hozzáférjen azokhoz a zsírraktárakhoz, melyeknek csökkenése végül hozzájárul a kívánt fogyáshoz.

Az időszakos böjtnek további előnye is létezik. Hatására javulhat például az inzulinérzékenység és erősödhet az immunrendszer. A szervezetben csökkenhet az oxidatív stressz és a gyulladás szintje is, illetve javulhat a hormonérzékenység. Az időszakos böjtnek köszönhetően sokkal jobb lehet az anyagcserénk és normalizálódhat a ghrelinszint is, amit más néven éhséghormonnak is neveznek.

A sikeres böjt egyik feltétele, hogy csak egészséges táplálékokat és italokat vegyünk magunkhoz. Ha valaki beteg és gyógyszert is szed, csakis a kezelőorvosa útmutatásával és beleegyezésével vágjon bele az időszakos böjtölésbe, mivel negatív következménye is lehet a dolognak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük