fbpx

Enzimgazdag ételek

Csíra makrofotója.

Emésztőenzimre minden embernek szüksége van, hiszen ezek az enzimek segítik a bélrendszerben a táplálék lebontását. Az emésztőenzimek hiánya emésztőrendszeri problémákat okozhat, például székrekedést, hasmenést, gyomorégést, puffadást, reflux betegséget, de az emésztőenzimek hiánya miatt alakulhat ki IBS, illetve Crohn-betegség is, sőt akár még magas vérnyomás is.

Egyes esetekben a bélrendszer nem termel elegendő enzimet, ez azonban hiányosságokat okozhat, illetve nagy hatással van a szervezetben zajló metabolizmusra is. Az enzimhiány komoly tüneteket is produkálhat. Ilyen az állandó fáradtság, az energiahiány, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, a görcsök, a puffadás, a hányás, de a súlyvesztés is az enzimhiány számlájára írható. Ha valakinek nem termel a szervezete enzimet vagy nem elegendő enzimet, azt mindenképpen pótolni szükséges. Vannak olyan ételek, amelyekben sok enzim van, a legtöbbet a nyers ételek tartalmazzák: csírák, a zöld leveles zöldségek, a hüvelyesek és a gabonafélék.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azok, akik IBS-ben szenvednek, gyakran a laktáz enzim hiányában is szenvednek. Ilyen esetben az emésztőenzimek segíthetnek abban, hogy megszűnjenek a kellemetlen tünetek.

Amikor enzimekről beszélünk, sok mindenkinek a méz jut eszébe. A méz nemcsak azért nagyon egészséges, mert sok enzimet tartalmaz, hanem azért is, mert ezen kívül vannak még benne vitaminok és ásványi anyagok is.

A gyömbér segít enyhíteni a hányingert, de enzimet is tartalmaz. Étkezés után a gyömbér fogyasztása megkönnyíti az emésztést.

A miso sokkal több, mint egy egyszerű leves. A miso olyan enzimeket tartalmaz, mint laktáz, lipáz, amiláz és proteáz. A miso gazdag forrása a probiotikumoknak is, így segítségünkre lehet a bélflóra helyreállításában, azaz a jó és a rossz bélbaktériumok közötti egyensúly fenntartásában.

Az ananász egy proteáz nevű enzimet, vagyis bromelaint tartalmaz. Az ananász egy nagyon egészséges és hasznos gyümölcs, hiszen megtámogatja az emésztést.

A mangó egy amiláz nevű enzimet tartalmaz. Az enzim aktivitása fokozódik a gyümölcs érésével. Ez lehet a magyarázata annak, hogy minél érettebb a gyümölcs, annál édesebb.

  1. kövesi károly

    Üdvözlet!

    A méz valóbn egy enzim bomba,de csak a nyers méz. A mézet a pergetés után felhevitik 80-100 C fokra,hogy letisztuljon,és kilehessen belőle szűrni a különböző maradványokat,lép,pempő,stb. A hevítés során a méz letisztul, jóval folyékonyabbá
    aranysárgává válik,nagyon esztétikusan mutat az üvegben,csak innentől édesítésre való,és az enzim tartalmát gyakorlatilag elveszíti.
    Aki megteheti mert van méhész ismerőse,az úgynevezett”nyers mézet ” kérje,az valóban egy enzim csoda.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük