fbpx

Erdei ciklámen – nem gyógynövény, de csodaszép

Erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) gyönyörű virága.

Az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) a kankalinfélék családjába tartozik. A gyógynövény legfőképpen Közép- és Dél-Európa magas hegyvidékein fordul elő, hazánkban a Dunántúl nyugati részén találkozhatunk vele. Az erdei ciklámen nagyon kedveli a meszes talajú lomberdőket, a hegyvidékeket és a nyirkos talajú erdőket. Illatos virágai főként ciklámen színben pompáznak – de találkozhatunk fehér és rózsaszín virágú ciklámennel is –, tőálló levelei pedig zöldes, ezüstös színűek és díszesen márványozottak, illetve ovális vagy szív alakúak. Népies elnevezései: disznórépa, kunalma, disznókenyér. Ezek az elnevezések arra utalnak, hogy a gyógynövény gumóját a vaddisznók előszeretettel fogyasztják.

Az ókorban még nem voltak annyira tisztában a növény pontos gyógyhatásaival, így szinte mindenféle betegségre alkalmazták. Használták például kígyómarásra, lépbántalmakra, de gyógyítottak a segítségével köszvényt, sőt hittek abban is, hogy a szem különféle betegségeit is orvosolni képes.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyógyító célokra a növény gumóját használták fel, amelyet régebben hashajtásra alkalmaztak. Azonban napjainkban a növény gumóját mérgezőnek nyilvánították, ha valaki mégis főzetet készít belőle, hasmenést, hányást, emésztési panaszokat tapasztalhat. Súlyosabb esetben az erdei ciklámen görcsöket, bélgyulladást és akár bénulást is okozhat.

A homeopátiában a mai napig alkalmazzák az erdei cikláment emésztési panaszokra, migrénre és a fejfájás kellemetlen tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére.

Mivel egy csodálatosan szép növényről van szó, ezért ha gyógyító célokra nem is használjuk fel, mindenképpen érdemes a kertünkbe vagy a balkonládába ültetni belőle néhány tövet. Az erdei ciklámen a félárnyékos fekvést, illetve a humuszban gazdag, savas vagy semleges kémhatású üde és jó vízáresztő talajt kedveli. Közepes vízigénnyel rendelkezik, de a túlöntözést nagyon nem preferálja. Télen is kint hagyhatjuk a kertben, mert jól tűri a fagyot, azonban a levelei ilyenkor elveszítik élénkségüket és lekókadnak, mintha ezzel a tél miatti szomorúságukat fejeznék ki. A fagy beálltával az öntözését szüneteltetni szükséges. Az erdei ciklámen csupán az ültetését követő második évben kezdi el színpompás szirmait bontogatni.

Hogyan szaporítható? Magról vagy a gumók tőosztásával. A gumókat nem szabad nagyon mélyre ültetni, mindössze egy-két centiméterre.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük