Középkorú férfi tenyerét füléhez emeli, hogy jobban halljon.

A hallásvesztés mélyen befolyásolhatja az életminőséget, de vezethet depresszióhoz, memóriaproblémákhoz, sőt még társadalmi elszigeteltséggel is együtt járhat. A legújabb kutatások viszont arra mutatnak rá, hogy a folsav és a B-vitaminok megakadályozhatják, lassíthatják és akár vissza is fordíthatják az életkorral összefüggő halláskárosodást.

A korral összefüggő halláskárosodás – amelyet érzékelőszondás halláskárosodásnak is neveznek – gyakran a belső fülben lévő apró „szőrsejtek” károsodásából erednek, amelyek a hang idegimpulzussá való átalakításáért felelősek. A halláskárosodás károsíthatja azokat a sejteket is, amelyek ezeket az üzeneteket az agy hallóközpontjába továbbítják.

De mi okozhatja az idegsejtek sérülését? Hozzáértők szerint az oxidatív stressz, a krónikus gyulladás és az öregedéssel összefüggő mitokondriális diszfunkció is hozzájárulhat a probléma kialakulásához. Az is tény, hogy minden olyan dolog, ami károsíthatja az idegrendszert, az károsíthatja a hallást is. A közelmúltban végzett kutatások azt is igazolják, hogy a halláscsökkenésért felelőssé tehető a homociszteinszint megemelkedése is.

A homocisztein magas szintje összefüggésbe hozható a szívbetegséggel, a stroke-kal és az olyan neurológiai állapottal, mint az Alzheimer-kór. A kutatók szerint a megemelkedett homociszteinszint károsíthatja az artériás falakat és elősegíthetik az ateroszklerózist, valamint az idegrendszer károsodását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A homocisztein magas szintje és a vitaminhiány szorosan összefügg az időskori halláskárosodással. A magas homociszteinszintet számos tényező kiválthatja, például a dohányzás, az elhízás, az inaktivitás, az öregedés, az alkoholfogyasztás, a vényköteles gyógyszerek használata, a sok hús és tejtermékek fogyasztása. De a B-vitaminok elégtelen szintje is oka lehet a halláskárosodásnak.

A B9-vitamin együttműködik a B12-vitaminnal, hogy a homociszteinszint újra a normális szintre kerüljön. Kutatások igazolják, hogy azoknak az idős embereknek a szervezete szenved hiányt ebből a két vitaminból, akik hallásproblémákkal küzdenek. Ellenben azok az idősek, akik jól hallottak, elegendő B-vitamin-tartalékkal rendelkeztek.

B-vitaminokkal – folsav, B6-vitamin (piridoxin) és B12-vitamin (kobalamin) – az emelkedett homociszteinszinten is lehet segíteni. A kolin és a taurin szintén segíthetnek a homociszteinszint csökkentésében. A hallás felbecsülhetetlen értékű ajándék, ezért ne törődjön bele a halláscsökkenésbe, tegye meg ellene a megfelelő lépéseket.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*