A bélrendszer mikroorganizmusai – probiotikumok pink színben.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek elősegítik az egészséges bélflóra működését, vagyis megteremtik a jó és a rossz bélbaktériumok egyensúlyát. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, különböző emésztőrendszeri problémák alakulhatnak ki, mint például hasmenés, székrekedés, hasfájás vagy puffadás.

A probiotikumok segíthetnek a hasmenés megszüntetésében. Azonban a szervezetünknek prebiotikumokra is szüksége van az egyensúly megteremtése érdekében. Nagyon hasznos prebiotikum a fokhagyma, a póréhagyma, a vöröshagyma vagy a spárga.

A probiotikumok az influenza és a megfázás ellen is védelmet nyújthatnak, hiszen segítenek az immunrendszer megerősítésében, így elkerülhetnek bennünket a vírusok és a baktériumok. Ha valaki mégis megbetegszik, akkor a betegség lefolyása gyorsabb lesz, és a tünetek sem lesznek olyan kellemetlenek, mint a probiotikumok rendszeres fogyasztása nélkül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A probiotikumok a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. Ez azért fontos, mivel a magas koleszterinszint megnöveli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Az orvosok gyakran írnak fel a magas koleszterinre gyógyszereket, azonban ezeknek a gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik lehetnek. Az egyik ilyen pédául az izomsorvadás. A probiotikumoknak viszont nincs semmilyen mellékhatásuk, sőt kifejezetten pozitívan hatnak az egészségre. A probiotikumok nemcsak az LDL-, hanem az összkoleszterinszint csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszanak.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása segíthet a bakteriális hüvelygyulladás kockázati tényezőit is csökkenteni. Ez a betegség akkor jelentkezik, ha a baktériumok elszaporodnak a hüvelyben, ezzel felborul a hüvelyflóra egyensúlya, ami különféle kellemetlen tüneteket okozhat.

Az erős csontozathoz sok mindenre szükség van: K2-, D3-vitaminban, kalciumban és magnéziumban gazdag táplálékok fogyasztására és rendszeres testmozgásra. Azonban a kutatások szerint a probiotikumok is sokat segíthetnek az erős csontozat fenntartásában. A probiotikumok megakadályozzák a csontvesztést és idősebb személyek esetében is növelik a csontsűrűséget.

A bélrendszer és az idegrendszer szoros kapcsolatban áll egymással. A szorongó típusú emberek gyakran szenvednek az irritábilisbél-szindróma nevű betegségtől. A betegség akár a depresszió kialakulását is elősegítheti, azonban a probiotikumok csökkenthetik a bélproblémákat, ami a szorongó személyben is oldja a feszültséget, és ez pozitívan hat a hangulatára.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*