fbpx

Hogyan őrizhetjük meg az agy egészségét táplálkozással?

Egy asztalon sok egészséges zöldség és gyümölcs, illetve magvak, sárgarépa, avokádó, eper, körte, spárga, paradicsom, hal, őszibarack, mandula, pisztácia, bab, fetasajt, fokhagyma, olívaolaj.

Idősebb korban gyakoriak az agyat érintő betegségek, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia. A tünetek már igen korán jelentkeznek, a beteg személy elfelejt neveket, zavartság lesz rá jellemző, az illető gyakran nem tudja magát kifejezni, elmegy a boltba és nem talál haza. Később durva és agresszív is lehet a viselkedése, hiszen ő maga sem tudja, hogy pontosan mi is történik vele.

Az Alzheimer-kór kialakulásának sokkal nagyobb az esélye, ha valaki dohányzik, ha kevés olyan értékes táplálékot fogyaszt,­ mint például a zöldségek és a gyümölcsök­, ha nem mozog, nem sportol rendszeresen, illetve ha magas a vérnyomása vagy cukorbeteg. Amennyiben a családban vannak hasonló betegségben szenvedő személyek, tovább romlanak az esélyek.

Az agyunkat is óvni kell, ezt a megfelelő, egészséges táplálkozással érhetjük el. Az omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek nagyon jó hatással vannak az agy működésére. Megakadályozzák, hogy létrejöjjön az amiloid plakk az agyban, amely felelőssé tehető az agyat érintő betegségek kialakulásáért. Továbbá gyulladást is csökkentek, ami szintén fontos a betegség megelőzése szempontjából.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kurkuma jelentős szerepet játszik az agy egészségének megőrzésében, hiszen nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns hatással is rendelkezik. A kurkumin, a kurkuma egyik aktív vegyülete, amely megállítja az agysejtek öregedését, az agy gyulladását és oxidatív károsodását.

A B-12 vitamin is egy nagyon fontos tápanyag az agy számára, hiszen javítja a memória funkciókat, fokozza az idegek működését, és az agysejtek megfelelő kommunikációját, ezentúl csökkenti a homocisztein-szintet, melynek emelkedése szintén oka lehet a demencia kialakulásának.

A cink szintén fontos ásványi anyag, hiszen optimalizálja az agy egészségét és segíti a jó memória megőrzését. A másik ásványi anyag a réz. A réz és a cink megfelelő aránya biztosítja a megfelelő agyműködést.

A B3-vitamin másik neve niacin. Kutatások igazolják, hogy amennyiben nincs belőle elegendő a szervezetünkben, oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának, illetve a kognitív funkciók hanyatlásának.

Sokat tehetünk agyunk egészségéért, ha változatosan táplálkozunk, illetve ha a mediterrán étrendet követjük. Nem véletlenül ez a világ egyik legegészségesebb étrendje, hiszen bőven tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, növényi olajokat, fűszer- és gyógynövényeket, illetve jó olajokat, úgymint olívaolajat, halakat, magvakat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.